Putin stropește cu benzină peste Găgăuzia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatoarea Autonomiei Găgăuzie a Republicii Moldova, Evghenia Guțul, i-a cerut miercuri, la Soci, lui Vladimir Putin să apere Găgăuzia de Chișinău iar Putin i-a promis ajutor. 

Granița Autonomiei Găgăuze în Republica Moldova
Granița Autonomiei Găgăuze în Republica Moldova

Se întâmplă la numai o zi după briefingul susținut de șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteață, care a demascat un nou plan rusesc de destabilizare a Moldovei, în care Găgăuzia ar urma să fie „factorul declanșator” al haosului. Pe 28 februarie, și regimul separatist de la Tiraspol i-a cerut lui Putin să apere Transnistria de „presiunile crescânde ale Chișinăului” iar zilele acestea ambasadorul rus din Chișinău, Oleg Vasnețov, s-a întâlnit la Tiraspol cu șeful grupării separatiste, Vadim Krasnoselski, să-l întrebe cum anume ar vrea să intervină Putin în Moldova.

Guțul a pozat alături de Putin și s-a lăudat cu asta pe Internet

Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze a Republicii Moldova, Evghenia Guțul (exponenta grupării Șor), pusă sub învinuire în dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor” (scos între timp în afara legii), s-a întâlnit miercuri, la Soci, cu președintele rus, Vladimir Putin, în privința căruia Curtea Penală de la Haga a emis mandat de arestare pentru crime de război. Cei doi au făcut poze împreună, după care Evghenia Guțul s-a lăudat pe rețelele de socializare că i s-a plâns lui Putin că Chișinăul „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției civice” (pro-ruse – n.n.) și că președintele rus i-a promis că va „sprijini” Autonomia Găgăuză. Se întâmplă la scurt timp după ce condamnatul fugar, adăpostit de Israel, Ilan Șor, a vizitat Moscova și s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ruși, deși anterior era cercetat penal, pentru crime financiare, inclusiv de procurorii ruși.

Evghenia Guțul, mândră reprezentantă a Partidului Șor, scos în afara legii
Evghenia Guțul, mândră reprezentantă a Partidului Șor, scos în afara legii

„Kremlinul propulsează în enclavele sale oameni total nepotriviți pentru administrarea treburilor publice, dar foarte buni la corupție și distrugere”, susține jurnalistul din Găgăuzia Mihail Sirkeli. Potrivit lui, „războiul declanșat de Putin nu e doar împotriva Ucrainei, dar și contra Republicii Moldova”. „În cazul Moldovei, toate măștile au fost date jos – Găgăuzia nu este despre și pentru găgăuzi , ci despre interesele „lumii ruse” contra independenței și suveranității Republicii Moldova. (...) Reacții emotive din partea Chișinăului nu cred că vor fi. Toți înțeleg că Găgăuzia este deja „stropită cu benzină” de către Putin. A început abil să o stropească încă fosta guvernatoare Irina Vlah. Cei care lucrează astăzi contra Chișinăului, dar în realitate pentru Putin, trebuie să înțeleagă că Ucraina și Moldova vor ieși din acest război mai independente și suverane iar orice vizită a politicienilor găgăuzi la Moscova și orice declarație în susținerea regimului Putin, directă sau voalată, pune sub semnul întrebării existența Autonomiei Găgăuze după încheierea acestui război”, susține jurnalistul din Găgăuzia.

„Gruparea destabilizării”, cu ramificații și în România, destructurată de poliție

Joi, 7 martie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au anunțat în cadrul unui briefing destructurarea unei noi scheme de finanțare ilegală a acțiunilor de destabilizare dirijate de „gruparea Șor” - de data aceasta cu ramificații politice și în România.

Potrivit celor doi șefi ai structurilor de forță de la Chișinău, poliția moldovenească a reușit destructurarea unei grupări care pregătea „acțiuni de destabilizare a ordinii publice, cu organizarea protestelor și a altor acțiuni de discreditare a vectorului politic proeuropean, prin finanțări ilegale de către exponenții unei grupări criminale”.

În cadrul operațiunii au fost reținuți trei foști angajați (colonei) ai structurilor de forță din Republica Moldova și sechestrate sume uriașe de bani, ce urmau să ajungă la protestatarii instruiți să atace oamenii legii în timpul protestelor care se așteaptă să aibă loc în Moldova.

„Primele măsuri au fost realizate pe 1 martie, inclusiv cu susținerea altor instituții, dar și a unor reprezentanți ai grupării criminale, care au decis să colaboreze cu poliția. S-a reușit identificarea apartamentelor conspirative unde se aflau sume mari de bani, unde banii erau repartizați în plicuri ce urmau a fi transmise în teritoriu. În timpul flagrantului au fost ridicați 600.000 de lei (moldovenești), dar în total suma se ridică la peste 5 milioane jumătate de lei. Cei reținuți sunt foști angajați ai instituțiilor de forță, foști colonei în rezervă foarte bine pregătiți”, a menționat Cernăuțeanu.

Din interceptările telefonice prezentate jurnaliștilor în cadrul briefingului, se înțelege că o parte din bani erau destinați pentru acoperirea unor „datorii” pentru participarea oamenilor la protestele mimate organizate de gruparea Șor în 2023, iar altă parte pentru următoarele acțiuni de destabilizare, inclusiv la București. Cernăuțeanu a precizat că unele sume veneau din Federația Rusă, în acest sens fiind documentate mai multe persoane care zburau regulat în Rusia, pentru 24 de ore, iar la întoarcere aduceau în țară, stabil, câte 8000 de dolari.

Conexiunea românească cu AUR

Joi dimineață, canalele de Telegram care deservesc forțele pro-ruse de la Chișinău au răspândit imagini video cu protestul unui grup mic de tineri, care a avut loc miercuri la București împotriva Maiei Sandu – cu lozinci scrise de aceeași mână. Președinta Republicii Moldova se află în aceste zile în România, unde participă la congresul Partidului Popular European. Viorel Cernăuțeanu susține că pretinșii protestatari, „din care majoritatea nici nu vorbesc românește”, au ajuns la București din Republica Moldova, fiind plătiți de grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Potrivit șefului IGP, „pentru un microbuz cu 20 de „protestatari”, suma alocată era de 10.000 de euro”.

Congresul PPE la București: Nicolae Ciucă, Ursula von der Leyen și Maia Sandu
Congresul PPE la București: Nicolae Ciucă, Ursula von der Leyen și Maia Sandu

El a spus că aproximativ 200 de persoane erau pregătite din partea lui Șor pentru a fi duse la protest la București, unde simpatizanți și membri ai partidului AUR au organizat manifestații în contextul congresului Partidului Popular European. „Dar s-a reușit oprirea acestor acțiuni. O parte dintre ei au reușit să ajungă la București, dar, în comun cu structurile polițienești din România, s-a intervenit. Cel mai regretabil este că această intenție de organizare a protestelor venea și din partea unui partid de la București care, cumva, se consolida cu așa-numiții „protestatari” de la Chișinău. Se știe de pe rețelele de socializare că partidul AUR planifica aceste acțiuni la București”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.

Nu este prima dată când poliția moldovenească reușește să se infiltreze în rețea și să destructureze schemele de destabilizare a Moldovei de către Rusia, coalizată cu grupările de crimă organizată din Moldova. În martie 2023, tot șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, raporta în cadrul unei conferințe de presă despre anihilarea unei grupări coordonate de FSB, din care făceau parte inclusiv luptători ai grupului „Wagner”. Și atunci violențele urmau să fie declanșate în timpul „protestelor” contra cost organizate de „gruparea Șor”.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite