Procesul împotriva șefei Găgăuziei va ajunge săptămâna viitoare în instanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veronica Dragali a declarat că procurorul care se ocupă de acest caz se află în etapa finală a procesului de sesizare a avocaților și a acuzaților.

Evghenia Guțul. Foto: Arhiva Adevărul
Evghenia Guțul. Foto: Arhiva Adevărul

Acuzațiile împotriva bașkanului (șeful) autonomiei găgăuze a Moldovei, Evghenia Guțul, vor fi aduse în fața instanței săptămâna viitoare, a afirmat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, comentând la postul Jurnal TV cazul finanțării ilegale a partidului de opoziție Șor, interzis anterior, precum și acuzațiile la adresa Evgheniei Guțul.

"Procurorul care se ocupă de acest caz este în faza finală de sesizare a avocaților și a inculpatului. Dacă nu mă înșel, asta se va întâmpla săptămâna viitoare", a răspuns Dragalin.

Guțul, care a câștigat alegerile pentru poziția de bașkan al  Găgăuziei din mai 2023, a raportat presiuni din partea conducerii Republicii Moldova și a Parchetului Anticorupție. Potrivit acesteia, departamentul, în schimbul închiderii dosarului penal în care apare, i-a propus să demisioneze din funcție și să-și calomnieze colegii din partidul Șor. Ca răspuns, Guțul a declarat că nu se teme de dosare penale nedovedite.

După câștigarea alegerilor, Guțul și-a anunțat intenția de a consolida relațiile de prietenie ale regiunii, cu Rusia și a criticat politica de confruntare cu Moscova, dusă de Chișinău. 

Autoritățile moldovenești au încercat să declare alegerile ilegale, dar parlamentul Găgăuziei și-a exprimat solidaritatea cu Guțul, iar în regiune au avut loc mai multe acțiuni de masă în sprijinul noului lider. După aceasta, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a refuzat să semneze un decret de aprobare a Evgheniei Guțul ca membru al guvernului, deși acest lucru este impus de legislația țării. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite