Scandal la Primăria Chișinău. Ion Ceban, acuzat că dă afară asistenții personali și reduce salariile. Reacția edilului

0
Publicat:

Primarul Chișinăului a hotărât că va concedia o parte dintre asistenții personali, dar și că va înjumătăți salariile altor angajați. Acuzația e lansată de consilierii municipali PAS, care alături de mai multe persoane care îngrijesc persoanele cu dizabilități, au protestat marți în fața primăriei, solicitând edilului să aloce bani în acest sens. Ion Ceban a reacționat ironic la adresa participanților la manifestație.

Consilierii PAS cu mai multe persoane au protestat în fața Primăriei Chișinău. FOTO: Facebook
Consilierii PAS cu mai multe persoane au protestat în fața Primăriei Chișinău. FOTO: Facebook

Potrivit consilierilor municipali pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiunea de guvernământ din Republica Moldova, Primăria Chișinău a semnat un ordin prin care a fost instituit un moratoriu pentru ocuparea funcțiilor vacante ale serviciului social de asistență personală, actul fiind valabil până în data de 31 decembrie 2024, iar o parte dintre prevederile documentului au fost date citirii de ei.

,,Modificarea contractelor individuale de muncă prin acord adițional cu salariații angajați în calitate de asistenți personali de la o unitate de salarizare la 0, 5. De aceea asistenții personali, noi vă îndemnăm ca să nu acceptați ca să vi se micșoreze salariul de la o normă întreagă la 0, 5 și doar cu acordul dumneavoastră, asta se poate întâmpla”, a declarat Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău.

Mai multe persoane care au copii cu dizabilități au participat la manifestație, reiterând că fără susținerea autorităților nu pot supraviețui. ,,Avem nevoie de medicamente, avem nevoie de îngrijire, avem nevoie de pampers, cât de puțin era, dar noi ne bucuram că nu ieșeam în stradă, iar acum el ne face să-i punem în cărucioare și să ieșim la stradă, să-i punem la un magazin sau la Primărie aici și să cerșească”, a afirmat una dintre ele.

Consilierii formațiunii Puterii au solicitat primarului Ion Ceban să aloce resursele financiare pentru achitarea salariilor asistenților personali, dar și pentru grupele cu program prelungit ale claselor primare, în caz contrar afirmă că nu-și vor da votul pentru bugetul instituției din acest an. ,,Ultimii ani au fost crize majore pentru Republica Moldova și necătând la toate, consilierii au găsit acei bani din Consiliul municipal Chișinău și din bugetul Chișinău, și dumneavoastră ați fost achitați, astăzi într-un an în care bugetul național a făcut defalcări mai mari decât în anii trecuți, acești bani nu se găsesc”, a mai spus Zinaida Popa.

Reacția ironică a lui Ion Ceban

În cadrul ședinței Primăriei Chișinău, care a început la ora 11:00, mai exact cu o oră mai devreme de manifestație, Ion Ceban a vorbit de cazul protestului:

,,Apropo, vin țipălăii de la PAS la ora 12:00, să le dați câte o lopată acolo, dar să le dați și câte o instrucțiune cum să țină lopată în mână pentru că eu cred că nu au ținut-o în viața lor și nu prea știu cum se face acest lucru”, a declarat Ion Ceban.

Mai târziu, Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție. ,,Este cinic din partea PAS să facă proteste după ce singuri au tăiat din finanțări.Ne propunem să punem capăt inechității și discriminării și Primăria va cere Parlamentului ca 50 la sută din contribuțiile Capitalei la Bugetul de Stat să rămână în municipiul Chișinău. Va fi lansată și o petiție în acest sens, prin care chemăm locuitorii orașului să susțină această inițiativă, care ulterior să devină proiect de lege. Astăzi, mun. Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei în bugetul național, însă înapoi revin 2,8 miliarde, doar 13 la sută, plus transferurile cu destinație specială”, au menționat reprezentanții instituției. 

Alt protest

Săptămâna trecută a avut loc o altă manifestație în fața Primăriei Chișinău. Atunci părinții mai multor elevi împreună cu consilierii municipali PAS au manifestat în fața structurii, solicitând edilului Ion Ceban să aloce fonduri pentru grupele cu program prelungit ale claselor primare, dar și să aprobe bugetul Chișinăului.

În timp ce primarul a cerut Guvernului și conducerii PAS să ofere finanțare, responsabilii Ministerului Finanțelor au afirmat că pentru bugetul din 2024 este prevăzută o sumă mare mare în comparație cu anul trecut.

,,Conform Legii bugetului de stat pentru anul 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău constituie 3 859,1 milioane de lei, iar volumul transferurilor aprobat în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 este de 3 777,1 milioane de lei, înregistrându-se, astfel, o majorare de 81,5 milioane de lei față de anul trecut”, au punctat responsabilii ministerului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite