PAS acuză primarul Chișinăului că a strâns ilegal donațiile pentru campania electorală. Reacția lui Ion Ceban

0
Publicat:

Consilierii municipali pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate solicită responsabililor Procuraturii Generale (PG) și celor ai Centrului Național Anticorupție (CAN) să investigheze penal modul în care Ion Ceban, edilul Chișinăului, ar a strâns donațiile financiare pentru campania electorală.

Ion Ceban susține că informațiile sunt parte a unei pseudo-investigații. FOTO: Arhivă
Ion Ceban susține că informațiile sunt parte a unei pseudo-investigații. FOTO: Arhivă

Aceștia fac trimitere la o investigație media potrivit căreia majoritatea donatorilor MAN sunt angajați ai Primăriei Chișinău, iar unii dintre ei au fost incluși în listele date fără ca să știe despre acest lucru. Edilul susține că este o pseudo-investigație realizată la comandă politică. 

În dimineața zilei de marți, reprezentanții PAS au susținut un briefing de presă în fața Procuraturii Generale înainte de a depune sesizarea, afirmând că vor să afle în acest mod a câta parte dintre cele 2,8 milioane de lei donate în numerar pentru campania electorală a Mișcării Alternative Naționale a fost adunată ilegal.

,,A fost finanțat de către persoane care unii nici nu au știut că au donat, alții nu au știut sumele, cel puțin au fost informați că au donat, dar nu au știut sumele care le-au donat acestui partid. Respectiv, considerăm că este o ilegalitate și organele de drept să-și facă treabă. Oamenii din sistemul educațional sunt impuși să facă activități de partid, sunt impuși să doneze, sunt chiar le sunt folosite numele, datele personale ale acestor persoane în scop de partid fără ca ei să știe acest lucru. Luați mâinele să-și facă treaba așa cum știu ei mai bine și nu-i obligați să facă ceea ce nu doresc ei”, a menționat Zinaida Popa, consilieră municipal pe listele PAS.

,,Oamenii din întreprinderile subordonate Primăriei de către subdiviziunile subordonate Primăriei nu trebuie să fie terorizați și nu trebuie să fie impuși să facă alte chestii în timpul orelor de serviciu în afara de serviciul propriu-zis ori altfel noi nu vom putea avea un oraș normal care se dezvoltă anume în interesul cetățenilor din municipiul Chișinău”, a declarat Dumitru Ivanov,  consilier municipal pe listele PAS. 

Ce invocă

Aceștia au cerut reprezentanților Procuraturii Generale și ai Centrului Național Anticorupție să inițieze urmărirea penală.

,,(1) Falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a grupurilor de inițiativă și a partidelor politice și/sau a rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale.

(2) Utilizarea de resurse administrative.

(3) Extorcarea sau obținerea prin extorcare a donațiilor pentru partidele politice și a comiterii infracțiunilor de depășirea atribuțiilor de serviciu, utilizarea resursei administrative și acțiuni conexe utilizării resursei administrative și finanțarea ilegală a campaniei electorale”, au menționat aceștia.

Responsabilii PG susțin că ,,adresarea a fost recepționată, aceasta urmând a fi examinată potrivit legii”, iar cei ai reprezentanții CNA anunță că nu au primit-o încă. 

Ion Ceban atacă presa

Liderul MAN și actual primar al Capitalei s-a expus cu o zi mai devreme referitor la investigația privind presupusele colectări de bani care a fost realizată de postul TV8 de la Chișinău, calificând-o drept o pseudo-investigație și venind cu acuzații la adresa jurnaliștilor.

,,Constat cu regret că s-a uitat, absolut, orice limită în această privință s-a îngropat Codul Deontologic al jurnalistului și există doar jurnaliști la unele instituții media, doar executori docili a comenzilor politice și fac tot ce trebuie să facă ca să intimideze oamenii”, a declarant Ion Ceban în timpul ședinței Primăriei.

Iar astăzi edilul Chișinăului a spus că aceasta a fost făcută la comandă, amenințând PAS-ul că-l va denunța structurilor de drept pentru finanțarea formațiunii și folosirea resurselor administrative în campania electorală.

,,Despre folosirea resurselor administrative în campania electorală, partidul de guvernare este CAMPION la acest capitol, când primele persoane în stat au mers de mână cu fiecare primar candidat PAS, contrar Constituției și altor legi, când banii externi au fost redirecționați pe proiecte unde sunt primarii PAS și multe altele. Cu pufușor sunt și la capitolul finanțarea partidului, atunci când în listele PAS găsim că paznic a donat nu 90 de lei ca la Partidul MAN, dar câte 10 000 de lei, doar că aceștia de la PAS nu au fost investigați. La fel, sunt persoane care au venituri modeste, dar au donat sume impunătoare pentru Partidul PAS în campania electorală”, a scris acesta pagina sa de Facebook.

Și în trecut Ion Ceban a atacat presa, ba mai mult a amenințat-o cu darea în  judecată, un caz în acest sens fiind și atunci când unele surse media de la Chișinău au relatat că agentul FSB, Iurii Gudilin, care ar fi fost surprins, ieșind anterior împreună cu edilul din sediul PSRM, ar fi consiliat MAN-ul.

,,Solicităm excluderea MAN din aceste materiale defăimătoare, în caz contrar, astăzi, vom iniția procedura de judecată a tuturor surselor media care ne atacă nefondat. MAN declară că este contra la astfel de acțiuni care fac presiune intenționat pe partidele politice”, a notat în luna iulie pe internet. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite