Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire neoficială cu primarul ales al Chișinăului, Ion Ceban SURSE

0
Publicat:

Marcel Ciolacu, premierul României, a avut, vineri, o întâlnire cu primarul ales al Chișinăului, Ion Ceban, au declarat surse guvernamentale pentru Adevărul. Guvernul nu a furnizat informații oficiale despre vizita edilului.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Ion Ceban. FOTO Inquam Photos / George Călin (Arhivă)

Ion Ceban a fost reales primar al capitalei Republicii Moldova din primul tur al alegerilor locale. Analiștii moldoveni și investigațiile de presă arată că Ceban ar avea legături cu regimul de la Kremlin, o ancheta media arătând ca s-ar fi aflat in Rusia la momentul invaziei ruse din Ucraina. Edilul a refuzat să comenteze informațiile.

„Administrația orașului Chișinău este pregătită să rezolve situația de criză. La ședințele desfășurate astăzi am discutat etapele activității”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook, în seara zilei de 24 februarie 2022. Postarea sa a fost despre miile de refugiați ucraineni care au venit în Republica Moldova din cauza începerii războiului, potrivit investigației.

Ceban ar fi fost în Rusia 

 Edilul Chișinăului le-a cerut moldovenilor să păstreze calmul și a subliniat că localitatea condusă de el este pregătită să rezolve situația de criză și cooperează cu autoritățile centrale ale țării. Ceban a făcut mai multe postări similare, oferind informații despre organizarea ajutorului pentru refugiați, locuri de cazare disponibile și puncte de primire a donațiilor atât în ​​ziua respectivă, cât și în zilele următoare.

Totuși, el nu a menționat că nu era în țara sa, în tot acest timp. În colaborare cu publicația de investigație Dossier Center, Eesti Päevaleht a aflat că unul dintre cei mai populari politicieni ai țării vecine a zburat la Moscova cu soția sa, cu o zi înainte de începerea războiului.

Conform informațiilor adunate de sursa menționată, Tatiana și Ion Ceban aveau bilete de avion de la Moscova la Bangkok pentru data de 26 februarie. Cu o zi mai devreme, adică în data de 25, Ceban a zburat singur de la Moscova la Sankt Petersburg, de acolo la Berlin, și probabil s-a întors în țara sa prin România în noaptea de 26 februarie.

Victoria Kremlinului

De asemenea, cea mai importantă victorie a Kremlinului este că l-a menținut pe Ion Ceban la cârma Chișinăului încă din primul tur (50,62 %), dar și-a asigurat și majoritatea în Consiliul Municipal, spune analistul politic Valeriu Pașa, consultat de Adevărul.

  „Partidul său (n.r. al lui Ion Ceban) va crește la nivel de țară în intențiile de vot pentru Parlament, urmează să vedem dacă va participa și la alegerile prezidențiale. Eu deloc nu aș exclude acest lucru, dar ce este mai important pentru Federația Rusă este că Ceban a reușit în aceste alegeri din Chișinău să rupă o parte dintre alegători, nu pur și simplu, proeuropeni, dar chiar direct de la PAS (n. red Partidul  Acțiune și Solidaritate). Dar nu putem blama doar partidul de guvernare, da el a avut o campanie foarte slabă, întârziată, cu un candidat nu prea potrivit pentru Chișinău, însă ce contează mai mult este răspunsul întregii societăți. Atunci când oamenii se lasă manipulați chipurile de calitățile de manager și de gospodar ale lui Ceban și nu văd în spate interesul strategic al Rusiei de a deturna integrarea țării la UE, este o problemă la nivelul întregii societăți”, a afirmat specialistul.

  Analistul politic de la Chișinău Ion Tăbărță consideră că rezultatele sunt urmare a unei guvernări slabe și a influenței Rusiei: ,,Din păcate, PAS, după 2021, nu a ieșit din mahmureala sărbătoririi succesului la acele alegeri parlamentare anticipate. Da, este și rezultatul Rusiei, influența Rusiei, politicienilor autohtoni proruși și oligarhi, dar este un mod în care PAS-ul a guvernat Republica Moldova, unul mai puțin reușit și,  spre exemplu, acum, PAS-ul pierde la capitolul imagine când începe să se identifice cu Andrei Spânu, care este un politician destul de controversat. Dumnealui se asociază cu acel contract cu Gazprom, totodată prin diferite licitații care nu sunt cele mai transparente”.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite