România şi Polonia ar putea depozita la toamnă fructe din Moldova, ca ajutor în faţa Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu va vorbi la summitul de la Varşovia despre presiunile Rusiei asupra Moldovei
Traian Băsescu va vorbi la summitul de la Varşovia despre presiunile Rusiei asupra Moldovei

Înainte să plece la summitul de la Varşovia, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că va discuta la reuniune şi despre problema Republicii Moldova, care are nevoie de ajutor după interdicţiile impuse de Rusia.

„Voi ridica şi problema Moldovei, care va trebui să înfrunte sancţiuni prin interdicţiile la importuri de către Federaţia Rusă pentru vinuri şi fructe, ceea ce constituie principalul motor de comerţ exterior în perioada de toamnă pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere, vă pot spune că UE a dublat cotele în regim duty-free pe care Moldova le poate exporta pe piaţa UE. Însă, ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova. De aceea, probabil că în regiune, în principal în România şi Polonia, ar trebui să găsească soluţii de depozitare a producţiei de fructe din această toamnă din Republica Moldova“, a declarat Traian Băsescu pe Aeroportul „Henri Coandă“, citat de Realitatea TV.


La reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, care se desfăşoară la Varşovia,  se va discuta despre situaţia regională şi despre pregătirea summitului NATO care va avea loc în Marea Britanie, în 4-5 septembrie.

În context, Traian Băsescu a reiterat că politica Rusiei este un atac la securitatea regiunii. „Ne interesează, ca urmare a evenimentelor din regiune, redefinirea relaţiei NATO-Federaţia Rusă. Nu putem să menţinem tipul de relaţie ca şi până acum. Se dovedeşte că Federaţia Rusă are politici care periclitează securitatea statelor din regiune“, a explicat preşedintele.

„Ne-am dori ca summitul să constate progrese în procesul de diminuare a noilor ameninţări de securitate. Aici noi includem respectarea programului de dezvoltare şi operaţionalizare a capacităţilor anti-rachetă. În România, evoluţiile sunt conform programului“, a mai declarat Traian Băsescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite