Republica Moldova vrea să preia experiența română în procesul de aderare la Uniunea Europeană

0
Publicat:

Viceprim-ministrul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov și ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu au avut o întrevedere la București, în timpul acesteia analizând modalitățile prin care Republica Moldova poate prelua și aplica în practică experiența României în procesul de aderare la Blocul Comunitar.

Luminița Odobescu și Cristina Gherasimov au avut o întrevedere la București. FOTO: Facebook
Luminița Odobescu și Cristina Gherasimov au avut o întrevedere la București. FOTO: Facebook

Viceprim-ministrul moldovean pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a avut prima sa vizită de lucru la București, unde a avut întrevederea cu Luminița Odobescu. 

,,Am discutat despre următorii pași în parcursul european al Republicii Moldova și despre rezultatele recentei mele vizite la Bruxelles, în cadrul căreia a fost demarată prima etapă a procesului de evaluare a legislației noastre cu cea a UE. I-am mulțumit doamnei ministră pentru suportul necondiționat de care țara noastră a beneficiat și beneficiază în continuare din partea României. Fără îndoială, România este principalul nostru susținător în procesul de aderare la UE și ne bucurăm să avem alături un prieten și partener de încredere. Am analizat modalități prin care putem prelua și aplica în practică exemple concrete din experiența României în procesul de aderare”, a informat Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministrul moldovean pentru Integrare Europeană mai afirmă că a fost convenită intensificarea cooperării ,,dintre Biroul pentru Integrare Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al României, dar și alte instituții relevante în acest proces. În încheiere, am reiterat că relațiile dintre Republica Moldova și România sunt mai puternice ca niciodată și vom continua să le aprofundăm în spiritul parteneriatului nostru strategic și a comunității de limbă, cultură și istorie”.

România, susținătoarea Rep. Moldova în procesul de integrare europeană

Iar șefa diplomației române, Luminița Odobescu a subliniat că ,,susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă un obiectiv ferm asumat de către Guvernul României în baza Parteneriatului strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, context în care, viceprim-ministrul pentru integrare europeană a mulțumit României pentru sprijinul constant acordat și pentru acțiunea energică la nivel politic în asigurarea deciziilor favorabile pentru Republica Moldova adoptate în ultimii ani la nivel european”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România.

Ministrul Luminița Odobescu a asigurat că ,,eforturile diplomatice și politice ale României vor continua, sens în care a reamintit programele de formare organizate de România în domeniul afacerilor europene dedicate diplomaților și funcționarilor din administrația centrală a Republicii Moldova și schimburile de experiență la nivel tehnic între instituții. A asigurat de preocuparea constantă la nivelul Guvernului României pentru continuarea organizării unor astfel de programe, mai ales în contextul demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul român a încurajat continuarea cooperării, la nivel de lucru, între instituțiile din România și cele de la Chișinău pentru susținerea reformelor instituționale și pentru asigurarea schimbului de bune practici”. 

Republica Moldova a dat startul primei etape a negocierilor de aderare la UE, mai exact evaluarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene în data de 7 februarie, la aproape două luni de la primirea avizului pozitiv privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite