Alertă în Republica Moldova. Resturi de dronă Shahed, depistate în apropiere de frontiera cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Resturi de dronă de tip „Shahed" au fost depistate duminică după-masă în apropiere de satul Etulia, o localitate din sudul Republicii Moldova, situată în apropiere de frontiera moldo-ucraineană, iar polițiștii de frontieră de la Chișinău iau în calcul că acestea provin de la drone doborâte de ucraineni.

Bucăți de dronă au fost depistate în sudul Republicii Moldova. FOTO: Border.gov.md
Bucăți de dronă au fost depistate în sudul Republicii Moldova. FOTO: Border.gov.md

UPDATE: Lidera de la Chișinău a reiterat că agresiunea Kremlinului pune în pericol întregul continent, iar Ucraina trebuie să fie sprijinită în continuare.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne lovește aproape de casă în Moldova, din nou. Descoperirea resturilor de drone Shahed în sudul Moldovei servește astăzi o altă dovadă dură realității sumbre cu care ne confruntăm. Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue”, a scris președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. 

UPDATE: Premierul moldovean, Dorin Recean, a reacționat, condamnând ,,atacurile recente și nejustificate ale Rusiei împotriva Ucrainei”, care au afectat iarăși Republica Moldova.

„Astăzi, fragmente de dronă au fost găsite în partea de sud a Republicii Moldova. Investigația este în derulare. Siguranța publică este asigurată de către autorități și nu există riscuri pentru comunitățile locale”, a scris șeful Cabinetului de miniștri pe internet. 

Și ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a condamnat ,,atacurile barbare constante ale Rusiei împotriva Ucrainei, care afectează direct și Republica Moldova. Rămășițele dronei Shahed, găsite astăzi în sudul țării în apropierea graniței, sunt o amintire dură a violenței și distrugerii semănate de Kremlin”, a notat Mihai Popșoi pe internet. 

Știrea inițială

,,Poliția de Frontieră informează că astăzi, 11 februarie 2024, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed".Operativ, informațiile au fost comunicate autorităților de competență, iar în regiunea căderii rămășițelor de dronă a fost restricționat accesul.Menționăm că nu există riscuri sau pericole pentru comunitățile din zonă, iar autoritățile au luat toate măsurile de rigoare pentru menținerea unui climat de ordine, liniște și siguranță publică”, anunță reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Aceștia mai precizează că ,,din informațiile autoritățile ucrainene, un atac cu drone a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, de pe teritoriul Ucrainei, în apropierea de frontiera cu R. Moldova. Există bănuială că resturile de dronă depistate ar fi una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean.În vederea excluderii dezinformărilor și evitarea panicii în rândul cetățenilor, rugăm să păstrați calmul și să vă informați doar din surse oficiale”. 

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe cazuri de acest gen au fost înregistrate în Republica Moldova.

De exemplu, bucățile unei rachete lansate în timpul atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei au fost descoperite, în luna ianuarie a anului trecut, în raionul Briceni din nordul Moldovei de o patrulă a poliției de frontieră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite