Fragmentele de dronă Shahed depistate în Republica Moldova conțineau zeci de kilograme de explozibil

0
Publicat:

Polițiștii de la Chișinău au depistat aproape 50 de kilograme de substanță explozivă în fragmentele dronei de tip Shahed depistate duminica trecută în apropiere de satul Etulia, o localitate din sudul Republicii Moldova, situată în apropiere de frontiera moldo-ucraineană.

Resturile d edronă conțineau o cantitate mare de explozibil. FOTO: Border.gov.md
Resturile d edronă conțineau o cantitate mare de explozibil. FOTO: Border.gov.md

,,În contextul cercetării aprofundate la locul unde au fost depistate piese componente ale unei drone de tip Shahed, colegii noștri din cadrul Secției tehnico- explozive a Poliției au depistat partea de luptă a acesteia care conținea circa 50 de kg de substanță explozivă”, informează reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Drept urmare, polițiștii au asigurat ,,dezamorsarea și strângerea tuturor părților componente ale rămășițelor dronei, iar în următoarele ore vor asigura în condiții sigure detonarea încărcăturii explozive depistate.Precizăm că, din momentul depistării acestor fragmente și până la finalizarea cercetării la fața locului, tot perimetrul a fost securizat și asigurată siguranța publică”. 

Resturile de dronă de tip Shahed au fost depistate duminică după-masă în apropiere de satul Etulia, o localitate din sudul Republicii Moldova, situată în apropiere de frontiera moldo-ucraineană, iar polițiștii de frontieră de la Chișinău iau în calcul că acestea provin de la drone doborâte de ucraineni.

,,Din informațiile autoritățile ucrainene, un atac cu drone a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, de pe teritoriul Ucrainei, în apropierea de frontiera cu R. Moldova. Există bănuială că resturile de dronă depistate ar fi una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean.În vederea excluderii dezinformărilor și evitarea panicii în rândul cetățenilor, rugăm să păstrați calmul și să vă informați doar din surse oficiale”, au anunțat polițiștii de frontieră moldoveni. 

Lidera de la Chișinău a reiterat că agresiunea Kremlinului pune în pericol întregul continent, iar Ucraina trebuie să fie sprijinită în continuare.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne lovește aproape de casă în Moldova, din nou. Descoperirea resturilor de drone Shahed în sudul Moldovei servește astăzi o altă dovadă dură realității sumbre cu care ne confruntăm. Agresiunea Rusiei pune în pericol întregul continent. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue”, a scris președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe rețelele de socializare. 

Și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, și premierul Dorin Recean au condamnat incidentul. 

„Investigația este în derulare. Siguranța publică este asigurată de către autorități și nu există riscuri pentru comunitățile locale”, a scris șeful Cabinetului de miniștri pe internet. 

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe cazuri de acest gen au fost înregistrate în Republica Moldova.

De exemplu, bucățile unei rachete lansate în timpul atacurilor aeriene ruse asupra Ucrainei au fost descoperite, în luna ianuarie a anului trecut, în raionul Briceni din nordul Moldovei de o patrulă a poliției de frontieră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite