Sondaj: Maia Sandu, din nou, ar câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maia Sandu ar câștiga un nou mandat prezidențial, aceasta fiind urmată de ex-președintele țării vecine și în prezent șeful executiv al PSRM, Igor Dodon, și de liderul MAN și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban. Este rezultatul unui sondaj făcut public de institutul de sondaje IMAS, al cărui director Doru Petruți l-a consiliat în trecut pe oligarhul fugar Ilan Șor.

Sondajul a fost realizat de IMAS de la Chișinău. FOTO: Facebook
Sondajul a fost realizat de IMAS de la Chișinău. FOTO: Facebook

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale anticipate în Republica Moldova, atunci puțin peste 30 % dintre respondenți ar vota cu Maia Sandu, actuala președinta a țării, alți 24 % afirmând că-și vor da votul pentru Igor Dodon, iar 8,1 % pentru Ion Ceban.

De asemenea,  în jur de 38 % dintre participanții cercetării sociologice susțin că principalul oponent al liderei de la Chișinău este socialistul Igor Dodon. Iar dacă cei doi vor ajunge în turul II, atunci Maia Sandu va acumula 35 % dintre sufragii, iar Igor Dodon - un număr cu 11 % mai mare.

Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate  cei mai mulți oameni, aproape 29 % vor vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pe locul doi poziționându-se Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cu o cifră de 25, 0 %, iar  locul trei este ocupat de formațiunea Șansă susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, având o cifră de 11 %.

În același timp, dacă va fi desfășurat un referendum, cea mai mare parte, mai exact 55 % își va exercita dreptul de vot în favoarea aderării țării la Uniunea Europeană, cu 9 % mai puțin pentru Uniunea Economică Eurasiatică, 37 % pentru unirea cu România, iar 29 % pentru NATO.

Sondajul mai relevă că 33 % dintre cei chestionați susțin că orientarea de politică externă a conducerii Republicii Moldova trebuie să fie pro-europeană, 14 % consideră că aceasta trebuie să fie pro-rusă, 46 % optează pentru cea echilibrată: atât cu Rusia, cât și cu Europa, iar 4 % sunt pro unirii cu România.

Consilierul oligarhului fugar Ilan Șor

Cercetarea sociologică a IMAS-ului, desfășurată în perioada 29 noiembrie – 16 decembrie 2023, pe un eșantion de 954 respondenți are o marjă de eroare de ±3.2 %. Directorul IMAS, Doru Petruți, a fost anterior în miezul unui scandal politic, după apariția în presă de la Chișinău a unor interceptări în care acesta este alături de mai mulți membri ai Partidului Șor, între care Marina Tauber, figurantă în mai multe anchete penale și le sugerează acestora modul în care să organizeze manifestațiile antiguvernamentale, dar și cu care politicieni ar fi bine să se asocieze.

Mai târziu, directorul IMAS, Doru Petruți, a recunoscut colaborarea cu formațiunea condusă de oligarhul fugar Ilan Șor și care a fost scoasă între timp în afara legii, susținând că rezultatele sondajelor nu sunt influențate de aceste aspecte.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite