Procurorul general nu s-a prezentat în Parlament. A trimis o notă informativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo, procuror general
Alexandru Stoianoglo, procuror general

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu s-a prezentat la şedinţa Parlamentului de vineri, 20 august, în care urmau să aibă loc audieri parlamentare privind progresul acţiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, transmite IPN.

Deputaţilor le-a fost trimisă o notă informativă. Parlamentarii au hotărât că informaţiile expediate de procurorul general – nota informativă şi raportul de progres – vor fi examinate de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi, iar ulterior în plen va fi prezentat un proiect de hotărâre, care să fie adoptat.

În debutul şedinţei, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că sunt două motive pentru convocarea audierilor. Primul – interesul public sporit pentru acest subiect. Şi doi – raportul de progres este parte a listei de angajamente pe care le are Republica Moldova în relaţia sa cu Uniunea Europeană. Este vorba despre memorandumul cu privire la acordarea asistenţei europene macrofinanciare.

Deputatul Partidului Şor, Denis Ulanov, a declarat că a solicitat includerea pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei juridice a unui proiect de hotărâre elaborat de fracţiunea PPŞ. Acesta se referă la colaborarea interinstituţională pentru eficientizarea şi urgentarea aplicării în practică a mecanismului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase prin „furtul bancar”.

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a menţionat că şi fracţiunea sa a primit informaţiile de la organele de drept. „Ce este interesant în această informaţie e că apare noţiunea factorului politic, şi anume devine mai clar rolul Băncii Naţionale, care a solicitat acea acoperire financiară din partea Guvernului. Sunt informaţii noi, care trebuie examinate”, a spus Batrîncea. Acesta a susţinut ideea ca informaţia prezentată să fie examinată în Comisia juridică, inclusiv cu implicarea membrilor şi din alte comisii parlamentare.

Deputaţii au luat o pauză, în care Comisia juridică, numiri şi imunităţi urmează să se întrunească.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite