Natalia Gavriliţa: Săptămâna viitoare va exista mai multă claritate privind majorarea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavrilita

Săptămâna viitoare va exista mai multă claritate privind categoriile care vor beneficia de majorarea pensiei şi de creşteri ale alocaţilor. Există deja un concept definit, care va fi consultat în această săptămână cu Parlamentul şi se vor face ajustările necesare. Declaraţia a fost făcută de premierul Natalia Gavriliţa, într-o conferinţă de presă. Ea are încredere că, de la 1 octombrie, mii de pensionar vor primi veşti bune, transmite IPN.

În prezentarea priorităţilor Guvernului, premierul a declarat că, la capitolul „curăţarea instituţiilor statului”, e nevoie la fiecare minister de echipe care să aibă aceleaşi viziuni. Până acum, au plecat din funcţii 30 de secretari de stat şi secretari generali ai ministerelor, 30 de şefi ai oficiilor teritoriale ai Cancelariei de Stat şi zece directori ai autorităţilor administrative-centrale din subordinea ministerelor. Au fost angajaţi 16 secretari de stat, 12 şefi ai oficiilor teritoriale şi doi şefi de autorităţi administrative centrale. Cifrele sunt parţiale, deoarece din alte multe funcţii oamenii şi-au depus demisiile şi le au acceptate din septembrie când revin din concedii.

Pe justiţie, Guvernul a avizat pozitiv Legea cu privire la Procuratură, modificările ce ţin de activitatea judecătorească. În fiecare minister se lucrează la documentarea abuzurilor ce ţin de achiziţii şi implementarea programelor. Corpul de control al premierului a fost trimis la ASP pentru a verifica achiziţia de 500 de milioane de lei anunţată de ei în luna mai.

Potrivit Nataliei Gavriliţa, Moldova este la începutul unui nou val de infectări care afectează multe ţări din regiune. La şedinţa CNESP de săptămâna trecută s-au luat decizii pentru evitarea creării situaţiilor de infectare. Este vorba despre aşa măsuri ca evitarea aglomerărilor la Aeroport şi în transport public. Au fost schimbate condiţiile de intrare în ţară, inclusiv prin acceptarea rezultatelor testelor rapide.

Premierul a menţionat şi faptul că UE va oferi Moldovei suport bugetar de 500 de milioane de euro. Pentru a primi banii, s-a lucrat în această săptămână la îndeplinirea condiţionalităţilor. În toamnă, vor fi intrări de peste 236 de milioane de dolari de la FMI. Guvernul este în negocieri cu Guvernul României pentru a fi reluat progrsmul de grant de 100 de milioane de euro, bani care vor merge parţial pentru achiziţii de echipamente medicale, dar majoritatea vor merge în primării. Guvernul se pregăteşte pentru absorbţia a 600 de milioane de euro din partea UE pentru ieşirea din criză în următorii trei ani.

Premierul susţine că a început deja transformarea sistemului de inspectare, ca abuzurile asupra afacerilor să înceteze şi a început corectarea deciziilor proaste luate de coaliţia Şor – Dodon.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite