Procurorul general interimar a prezentat în Parlament detalii despre cele nouă capete de acuzare imputate lui Ilan Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Şor FOTO EPA/Doru Dumitru
Ilan Şor FOTO EPA/Doru Dumitru

Odată cu ridicarea imunităţii deputatului Ilan Şor, Procuratura este în drept să solicite aplicarea măsurii preventive pe cele nouă capete de acuzare şi să solicite extrădarea parlamentarului, care s-ar afla în Israel.

Anterior, extrădarea s-a solicitat doar pe dosarul care se află la Curtea de Apel Chişinău, a precizat procurorul general interimar, Dumitru Robu, care prezintă în plenul Parlamentului detalii despre cele nouă capete de acuzare imputate lui Şor, transmite IPN.

Dumitru Robu a menţionat că toate cele nouă cereri prin care se solicită ridicarea imunităţii sunt întemeiate pe probe. Întrebat de ce a fost necesar să fie formulate nouă cereri, procurorul a precizat că pe fiecare capăt de acuzare trebuie să fie formulată şi înaintată o cerere.

În unul dintre demersuri se menţionează că există bănuială rezonabilă că Ilan Şor a comis fals în declaraţii. Există suficiente probe pentru a dovedi că Ilan Şor, deţinând funcţia de primar al municipiului Orhei, apoi cea de deputat, nu a declarat proprietăţile sale reale şi ale familiei. Or, fiind subiect al declarării, era obligat să o facă. Pentru anii 2016-2019, nu a inclus în declaraţia de avere şi interese personale informaţia aferentă bunurilor imobile aflate în proprietatea soţiei sale, inclusiv tranzacţiile de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, realizate în Rusia, dar şi conturile bancare pe care le deţinea.

Procurorul general interimar a menţionat că urmează să fie pus sechestru pe bunurile care nu au fost declarate, iar odată cu remiterea cauzei instanţă, se va solicita confiscarea bunurilor în folosul statului.

Deputaţii au votat deja unul dintre proiectele de hotărâre privind încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Şor. Pentru aceasta şi-au dat votul 60 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate şi 28 de deputaţi din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor.

Lui Şor îi sunt imputate – escrocherie în proporţii deosebit de mari, spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, delapidarea averii străine şi abuzul de putere sau abuzul de serviciu.

Ilan Şor, care a dispărut din spaţiul public în iunie 2019, a declarat că este vorba despre un show pus la cale de către preşedinta Maia Sandu. Imunitatea parlamentară i-a mai fost retrasă acestuia în august 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite