Procuratura Generală acuză şefii de la Educaţie că în loc să stârpească fenomenul colectării de bani în şcoli îi atribuire un caracter legal

0
0

În şcolile din Republica Moldova continuă practica de colectare a banilor prin intermediul asociaţiilor de părinţi, iar Ministerul Educaţiei nu a întreprins nimic în acest sens, au constatat procurorii în urma monitorizării procesului respectării dreptului copilului la educaţie în primul trimestru al anului.

Procurorul Iurie Perevoznic, şeful secţiei minori şi drepturile omului, a declarat, într-o conferinţă de presă, că activităţile acestor asociaţii se reduc la colectarea banilori de la părinţi, ultimii fiind de fapt siliţi să achite plăţile stabilite, contrar prevederilor Legii învăţământului. Or, susţine procurorul, acest lucru încalcă articolul 58 din Constituţie, prin care sunt interzise orice prestaţii ale cetăţenilor, în afara celor stabilite prin lege.

La finele lui 2011, Procuratura Generală a contestat cu recurs prevederile regulamentelor-tip, în baza cărora funcţionează aceste asociaţii, cerând anularea lor deoarece contravin Constituţiei şi Legii învăţământului. Atunci Ministerul Educaţiei a promis că va iniţia procesul de revizuire a acestor acte, lucru care nu s-a întâmplat însă. Procurorii mai afirmă că între timp Ministerul Educaţiei a adoptat ordinul nr.972 din 12.12.2011 de aprobare a Regulamentului cu privire la cooperarea instituţiilor de învăţământ cu asociaţiile obşteşti ale părinţilor, normele căruia, de asemenea, contravin legislaţiei, deoarece impun forţat colaborarea asociaţiilor obşteşti ale părinţilor cu instituţiile de învăţământ în procesul gestionării mijloacelor financiare. "Considerăm că, adoptarea acestui act, denotă intenţia Ministerului Educaţiei de a atribui aspect legal unei ilegalităţi“, mai spun procurorii.

În primul trimestru al anului, procuraturile teritoriale au înaintat 305 sesizări şi 14 recursuri către direcţiile raionale de învăţământ, tineret şi sport, primării, administraţia instituţiilor de învăţământ în vederea anulării normelor ilegale şi excluderii practicii vicioase de colectare de la părinţi a plăţilor şi taxelor.

Şefii de la Educaţie nu au comentat deocamdată acuzaţiile Procuraturii Generale.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri