Preşedintele Nicolae Timofti poate sprijini formarea unui guvern pro-european, însă are nevoie de sprijinul partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti trebuie să preia iniţiativa. FOTO Alexandru Tarlev
Nicolae Timofti trebuie să preia iniţiativa. FOTO Alexandru Tarlev

Preşedintele Nicolae Timofti îşi poate exercita atribuţiile constituţionale pentru formarea unui guvern pro-european la Chişinău, a declarat Iulian Chifu, fostul consilier al ex-preşedintelui României, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „Orizont European” de la postul de televiziune „TVR Moldova”.

Conform lui Iulian Chifu, la Chişinău este necesar un guvern reformist pro-european, nu un simplu guvern pro-european ca etichetă. De asemenea, formarea guvernului Republicii Moldova trebuie să fie sustenabilă, să dureze până la finalul de mandat de 3 ani.

Dezbaterea despre cine nominalizează premierul de la Chişinău este considerată de Iulian Chifu o chestiune tehnică, deşi de principiu readucerea PLDM la masa de negocieri pretinde respectul pentru alegerile din 30 noiembrie şi nu o soluţie de marcare a unor câştiguri din transferuri parlamentare, pentru că imaginea ar valida traseismul, o situaţie deloc în beneficiul noii alianţe. Cel mai important lucru în opinia expertului este ca partidele de la Chişinău să convină că fac şi exercită o guvernare reformistă, cu susţinere parlamentară substanţială şi fără condiţii excepţionale, pentru următorii 3 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite