Pro-europenii trebuie să găsească un prim-ministru până vineri. „Luăm o pauză pentru a reflecta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele proeuropene încă nu s-au înţeles asupra metodei de desemnare a noului prim-ministru şi au declarat că vor lua o pauză de două zile „pentru a reflecta”, după ultima întâlnire pe care au avut-o cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti.

Partidul Democrat continuă să susţină ideea că formaţiunea cu cele mai multe mandate în Parlament trebuie să desemneze prim-ministrul, pe când PLDM susţine că funcţia trebuie să revină partidului care a obţinut cel mai mare scor la alegerile parlamentare.

„Partidul cu cele mai multe mandate în Parlament are dreptul să desemneze cabinetul de miniştri. Este cea mai logică şi potrivită formulă. Toate părţile au convenit să luăm o pauză de două zile pentru a reflecta”, a declarat preşedintele PD, Marian Lupu. 

Liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că funcţia de premier trebuie să revină liberal-democraţilor. „Promovăm un principiu logic, odată ce activitatea  unui guvern a fost întreruptă subit, atunci partidul care a deţinut funcţia de prim-ministru trebuie să-şi revendice acest post”, este opinia lui Streleţ. „Noi nu vrem să participăm la formarea alianţei doar de dragul participării, ci în numele unei schimbări. Democraţii au reiterat că sunt cea mai mare fracţiune şi că trebuie să numească premierul.  Preşedintele Timofti a avut un ton ferm, ne-a explicat că în cazul în care partidele nu găsesc un compromis până vineri, atunci va rămâne la discreţia lui ce să facă”, a punctat Streleţ.

Mihai Ghimpu a precizat că rămâne optimist, dar că organizarea alegerilor anticipate ar însemna sfârşitul pentru Republica Moldova.„PLDM îşi menţine poziţia că au dreptul să desemneze premierul în baza rezultatelor alegerilor, iar PD în baza mandatelor pe care le are, astăzi au zis că au 20. Dacă nu se înţeleg atunci rămâne preşedintele să desemneze”, a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite