Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Chișinău: Locul Republicii Moldova este în UE

0
Publicat:

Aflată în prima sa vizită la Chișinău, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a transmis moldovenilor că instituția pe care o reprezintă va face tot ce este necesar pentru ca integrarea în UE.

Roberta Metsola a ținut un discurs în Parlamentul de la Chișinău. FOTO multimedia.parlament.md
Roberta Metsola a ținut un discurs în Parlamentul de la Chișinău. FOTO multimedia.parlament.md

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Trebuie să avem un viitor comun și Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a vă susține în calea de a deveni stat membru al UE”,  a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în timpul unui discurs susținut la tribuna Legislativului din Chișinău. 

,,Suntem recunoscători Parlamentului European pentru ajutorul imens acordat țării noastre, pentru că ați susținut democrația și drepturile cetățenilor moldoveni, chiar și atunci când Guvernele de aici au luptat împotriva democrației și propriilor cetățeni. N-am fost niciodată singuri, iar asta ne-a ajutat să mergem spre Uniunea Europeană”, a replicat șeful Parlamentului, Igor Grosu. 

Roberta Metsola a menționat că acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova reprezintă o oportunitate unică de a consolida democrația și de a construi un stat rezilient și modern. Mai mult, potrivit oficialului, Republica Moldova este o țară europeană din punct de vedere al istoriei, geografiei, identității, culturii și tradițiilor.

Întrevedere cu președintele Republicii Moldova

Anterior discursului din plenul Legislativului, Metsola s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

image

,,Europa este alături de dumneavoastră și vom fi alături de voi, toți, în continuare. Vom fi puternici și uniți în convingerile noastre. Vom face acest lucru, când vorbim de energie, ajutând Republica Moldova să-și diversifice aprovizionarea cu resurse energetice. Vom continua să oferim susținere prin intermediul mijloacelor financiare, dar și prin intensificarea conexiunilor de transport și a schimburilor comerciale”, a declarat președinta Parlamentului European. 

,,Mă bucur să ne revedem de această dată în Republica Moldova și să continuăm dialogul important pe care-l avem cu Parlamentul Uniunii Europene, pentru mine și colegii mei, care acum câțiva ani ne-am propus să schimbăm felul în care se face politică în Moldova, iar odată cu aceasta să schimbăm Moldova însăși. Parlamentul European a fost și rămâne un simbol al democrației europene de care ne ghidăm și la care ne raportăm”, a menționat Maia Sandu.

Sprijin UE

Maia Sandu a apreciat sprijinul oferit de UE de-a lungul timpului.

,,Acest sprijin a venit atât prin aprobarea programelor de finanțare propuse de instituțiile UE, cât și prin susținerea inițiativelor democratice a societății civile și a presei independente. Deputații europeni ne-au fost mereu alături, atunci când grupări corupte au capturat statul în Republica Moldova, punându-l în slujba intereselor oligarhice, erodând instituțiile publice și subminând visul nostru european. Ulterior, Parlamentul European a fost prima instituție europeană, care a spus clar și tare că ne susține în demersul nostru de obținere a statutului de țară candidată. Vă mulțumesc pentru șansa de a deveni parte a familiei europene”, a declarat Maia Sandu. 

,,Acest lucru este pentru că, aparțineți familiei europene, pentru că noi împărtășim aceleași valori și convingeri și datorită cetățenilor, tinerilor, care se uită spre Europa, noi avem obligația și datoria să-i salutăm, să le urăm bun venit”, a menționat Roberta Metsola. 

Maia Sandu a precizat că țara sa are nevoie de sprijinul UE în calea sa de integrare europeană, dar și pentru a depăși consecințele războiului rus în Ucraina. 

,, Acest război ne-a demonstrat tututor încă o dată că integrarea europeană este singura cale pentru o dezvoltare pașnică a țării noastre și singura șansă de a supraviețui ca democrație”, a mai spus președinta țării vecine. 

Vizita unui alt oficial european 

Joi, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, a efectuat o vizită la Chișinău și a anunțat că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet suplimentar de susținere energetică, de 250 de milioane de euro.  În ultimul an, potrivit oficialului european, 840 de milioane de euro sub formă de împrumuturi sau granturi au fost oferite țării vecine din partea UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite