Ursula von der Leyer, în premieră la Chișinău: 250 milioane de euro pentru susţinerea energetică

0
0

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet suplimentar de susținere energetică în valoare de 250 de milioane de euro, a anunţat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, în timpul vizitei din țara vecină.

Șefa Comisiei Europene a avut o întrevedere cu președinta R. Moldova. FOTO Faceboook/ Maia Sandu
Șefa Comisiei Europene a avut o întrevedere cu președinta R. Moldova. FOTO Faceboook/ Maia Sandu

Aflată pentru prima dată la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, a avut o întrevedere în dimineața zilei de joi cu președinta, Maia Sandu. Apoi cele două au susținut o conferință de presă în instituția prezidențială. 

„Noi ne vom asigura că facem tot posibilul ca să faceți față acestei crize. Iată, de ce am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru Republica Moldova, de 250 de milioane de euro, vor fi acordați în caz de necesitate ca Republica Moldova să-și acopere nevoile de gaz”, a anunțat șefa Comisiei Europene.

,,Vizita dumneavoastră este una semnificativă pentru noi. Ea vorbește despre dialogul foarte bun și despre relațiile strânse ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pe care le avem pentru o perioadă îndelungată, dar în special în ultimii doi ani, în pofida perioadei dificile prin care trecem cu toții. O perioadă marcată de războiul Rusiei contra Ucrainei, care este un atac la adresa întregii lumi libere, dar care ne-a unit și ne-a făcut mai solidari ca niciodată”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a ținut să reamintească despre consecințele războiului rus în Ucraina atât pe plan mondial, cât și național. Preşedintele Republicii Moldova a vorbit despre situația energetică dificilă din țara pe care o conduce. 

,, Pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent și este esențială pentru noi în Republica Moldova, unde riscurile de securitate au crescut considerabil de la începutul războiului. Războiul a adus țării noastre și enorme prejudicii economice și sociale pe care le resimte fiecare cetățean. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. O criză în care resursele energetice sunt folosite pe post de arme”, a anunțat președinta Republicii Moldova. 

Ursula von der Leyer a apreciat atitudinea ţării în privinţa refugiaţilor ucraineni.

,, Solidaritate europeană este de neclintit, așa cum Republica Moldova a arătat această solidaritate de neclintit cu refugiații din Ucraina. Dumneavoastră ați deschis brațele, ușile pentru oamenii care fugeau de război. Practic, 600 de mii de refugiați din Ucraina au trecut prin țara dumneavoastră. Aproximativ 80 de mii sunt astăzi în Moldova, care arată încă o dată atașamentul față de valorile care sunt în inima Uniunii Europene. O țară mică, cu o inimă extraordinară de mare. Și sunt foarte bucuroasă că Republica Moldova este o țară cu statut de candidat la UE. Ați meritat-o”, a precizat aceasta. 

Ursula von der Leyer, aşteptată cu flori la aeroport

Președinta Comisiei Europene a ajuns pe cale aeriană, miercuri seara, în țara vecină. A fost întâlnită de mai mulți oficiali cu flori în incinta Aeroportului Internațional Chișinău și a ținut să împărtășească momentul și cu urmăritorii săi de pe Twitter. 

,, Sunt foarte bucuroasă să fiu în Moldova. Viitorul ei este în Uniunea Europeană”, a scris aceasta. 

FhJckxMXgAURmSG jpeg

În ultimul an, potrivit oficialului european, 840 de milioane de euro sub formă de împrumuturi sau granturi au fost oferite Republicii Moldova din partea Uniunii Europene.

Vineri, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, va întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova. 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite