Președinta Comisiei Europene merge în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va întreprinde o vizită la mijlocul săptămânii viitoare la Chișinău unde se va întâlni cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul întâlnirii, cele două urmează să discute despre criza energetică cu care se confruntă țara vecină. 

Președintele Comisiei Europene va vizita săptămâna viitoare Republica Moldova FOTO Arhivă
Președintele Comisiei Europene va vizita săptămâna viitoare Republica Moldova FOTO Arhivă

Ursula von der Leyen a anunțat că va întreprinde vizita în Republica Moldova, țară pe care Comisia Europeană urmează să o ajute pentru a depăși criza energetică. 

,,Am avut o discuție bună cu președintele Maia Sandu. Am discutat despre situația energetică îngrozitoare în care se află Republica Moldova. Noi lucrăm ca să oferim un suport adițional Republicii Moldova pentru nevoile sale de gaz și lumină. Abia aștept să mă întâlnesc cu Maia Sandu, când voi vizita la mijlocul săptămânii viitoare Republica Moldova”, a scris președintele Comisiei Europene pe pagina sa de pe Twitter. 

Reprezentanții Președinției de la Chișinău nu au făcut încă detalii publice despre vizita oficialului european. 

Ultima oară, Maia Sandu și Ursula von der Leyen s-au întâlnit în luna mai a acestui an la Bruxelles. Întrevederea s-a axat pe impactul major al războiului rus din Ucraina asupra Republicii Moldova și a regiunii.

„Uniunea Europeană este cel mai important partener economic și de dezvoltare a țării noastre, iar integrarea europeană înseamnă un impuls puternic pentru modernizarea sectoarelor-cheie și pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri”, a spus la finalul întrevederii de atunci președinta, Maia Sandu.

Între timp, țara vecină are deficit de gaze, cât și de energie.

„Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa și felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toți”, a declarat anterior Maia Sandu.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Potrivit reprezentanţilor Executivului, motivul invocat de concernul nus nu este unul argumentat.

,,Au făcut referință la o problemă tehnică. Nu credem că este una argumentată”, a declarat atunci ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. 

Acum, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să fac faţă situaţiilor neprevăzute.

Pe lângă asta, țara are un deficit de lumină și folosește de mai mult timp numai electricitate din România pe care o procură, inclusiv prin intermediul contractelor de avarie. Asta după ce Centrala termoelectrică din Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, nu o mai livrează, iar Ucraina a oprit livrările din cauza bombardamentelor ruse.

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a explicat că așa-zisele autorități transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite