Premierul Republicii Moldova, la București: Statutul de neutralitate nu poate să te apere. Rusia nu îl respectă

0
Publicat:

În marja Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, premierul de la Chișinău a declarat că țara sa a înțeles că statutul de neutralitate nu o poate apăra, afirmând că Rusia nu respectă acest lucru. Prin urmare,, Chișinăul acționează pentru consolidarea capacității sale de apărare.

Dorin Recean se află în perioada 17-18 mai la București. FOTO: Facebook
Dorin Recean se află în perioada 17-18 mai la București. FOTO: Facebook

,,Republica Moldova a făcut un salt enorm în ceea ce privește înțelegerea statului de neutralitate, ce el este și ce el nu este, și am înțeles că statulul de neutralitate nu poate să te apere, acolo unde el nu este respectat și anume Rusia nu a respectat și nu respectă statutul de neutralitate. De asta, societatea acum este într-o discuție foarte serioasă în ceea ce privește capacitatea noastră de apărare care trebuie consolidată”, a declarat Dorin Recean

Dorin Recean: Ne concentrăm pe agenda de securitate și economică

Premierul de la Chișinău a menționat că țara sa a majorat bugetele pentru apărare și securitate, planificând să-și crească pe termen lung capacitățile în acest sens. Între timp, Republica Moldova este atacată hibrid de Kremlin, mai afirmă șeful Cabinetului de miniștri. 

,,Republica Moldova este atacată hibrid, propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca și a destabiliza, ură interetnică promovată activ de canale rusești. Respectiv, am consolidat capacitățile instituțiilor din Republica Moldova pentru a face față acestor provocări, iar de aici încolo trebuie să ne concentrăm pe agenda de securitate și agenda economică în paralel”, a mai spus oficialul.

,,România a intervenit prompt”

De asemenea, țara sa este șantajată energetic, iar momentele critice din timpul iernii trecute le-a depășit, inclusiv cu ajutorul României, mai adaugă premierul Recean. 

,,Republica Moldova a depășit această iarnă, dar a făcut-o împreună cu România în primul rând. Atunci când Republica Moldova se afla într-o situație critică, inclusiv pe domeniul energetic, România a intervenit prompt și noi am putut să depășim aceste provocări”, a punctat acesta. 

Premierul de la Chișinău, împreună cu omologul său de la București, a participat joi la un panel de discuții în cadrul Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, ediția 2023. 

În perioada 17-18 mai, Dorin Recean s-a aflat la București, fiind în a doua vizită de lucru în România. De altfel, prima deplasare a acestuia în calitate de prim-ministru a fost efectuată tot aici, la scurt timp după preluarea mandatului său.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite