Recean, despre expulzarea lui Rizea: Oricine va încerca să producă dezordine va avea aceeaşi soartă

0
Publicat:

Premierul de la Chişinău avertizează că oricine va încerca să destabilizeze Republica Moldova va fi expulzat din ţară, cu referire extrădarea fostului deputat român Cristian Rizea, acuzat de acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional.

Premierul de la Chișinău a reacționat în cazul expulzării lui Cristian Rizea. FOTO: Facebook
Premierul de la Chișinău a reacționat în cazul expulzării lui Cristian Rizea. FOTO: Facebook

Întrebat de jurnaliști despre motivele expulzării lui Cristian Rizea, dar și de ce acum autoritățile de la Chișinău au luat această decizie în cazul fostului parlamentar de la București, Dorin Recean a precizat doar că Guvernul nu va trece cu vederea acțiunile de destabilizare. 

,,Sunt detaliile pe care trebuie să respectăm anumit regim de acces. Eu vreau să spun doar un lucru că Guvernul nu va tolera, astfel de comportamente și oricine va încerca să producă dezordine sau să aibă activități improprii va avea aceeași soartă”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri. 

Potrivit unui document al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova făcut public de presa de pe ambele maluri ale Prutului, fostul deputat era acuzat că „pregătește și desfășoară acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional“.

Mai mult, Cristian Rizea ar fi „subminat și suprimat“ suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării și ar fi desfășurat „activități cu elemente de factură criminală“ și „acțiuni calificate ca pericol deosebit pentru securitatea statului“.

Cristian Rizea, persoană indezirabilă în Republica Moldova

În data de 27 aprilie, ex-parlamentarul PSD, care se ascundea la Chișinău de justiția română, a fost reținut de structurile de drept din țara vecină, apoi extrădat către România. 

De asemenea, acestuia i s-a interzis să intre timp de 15 ani în Republica Moldova, fiind declarat persoană indezirabilă pe teritoriul țării.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a explicat că în cazul fostului politician s-a așteptat decizia autorităților statului vecin. 

Încarcerat în Penitenciarul Vaslui 

Cristian Rizea este în prezent încarcerat în Penitenciarul Vaslui, fiind închisoarea cea mai apropiată de punctul în care a fost predat de autoritățile moldovene. Ex-deputatul își va petrece următoarele 21 de zile aici, apoi va fi mutat în cea mai apropiată pușcărie de adresa de domiciliu.

Acesta s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România. Iar peste 2 ani a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. 

Condamnatul a avut două mandate de deputat în perioadele 2008-2012 și 2012-2016. În 2016 acesta chiar a cochetat cu ideea candidaturii la Primăria Sectorului 5, instituție care era exact în perioada de tranziție de după arestarea lui Marian Vanghelie.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite