Premierul moldovean, Dorin Recean, la Atena: Republica Moldova este pregătită să contribuie la securitatea Europei

0
Publicat:

Premierul Dorin Recean afirmă că extinderea UE în Europa de Est și Balcanii Occidentali este o investiție în pace și prosperitate, iar Rep. Moldova este pregătită să contribuie la securitatea Europei și să avanseze în parcursul său european, declarații făcute în timpul unui forum la Atena. 

În perioada 1-2 iulie, premierul Dorin Recean întreprinde vizita în Grecia. FOTO: Telegram
În perioada 1-2 iulie, premierul Dorin Recean întreprinde vizita în Grecia. FOTO: Telegram

Dorin Recean a vorbit despre consecințele războiului Federației Ruse contra Ucrainei, accentuând că afectează întreaga Europă, iar atacurile cibernetice și războiul informațional asupra democrațiilor sunt resimțite pe întregul continent. 

,,Acest război nu are nicio justificare. Nicio schimbare a granițelor nu poate justifica sutele de mii de morți. Și deși nu putem schimba trecutul, putem totuși să modelăm un viitor în care să trăim în pace. Nu există într-adevăr o alternativă, decât să înveți să coexiste și este probabil cea mai mare responsabilitate a politicienilor - să urmărească pacea și prosperitatea cu decență, fără a abandona niciodată diplomația, dialogul și convergența. Toate războaiele au un rezultat comun – în cele din urmă se încheie cu pace. Dar războaiele europene au un punct comun enorm mai valoros: s-au încheiat definitiv cu Uniunea Europeană. Acest război nu ar trebui să fie diferit. Pacea în Europa trebuie să prevaleze. Trebuie să învățăm din greșelile noastre și să ne asigurăm că acesta este ultimul război din Europa, menținând unitatea în jurul valorilor care contează cel mai mult: libertatea, prosperitatea, statul de drept și respectul pentru viața umană”, a afirmat premierul moldovean în timpul forumului organizat de publicația ,,The Economist”, evenimentul fiind la a 28-a ediție. 

În același timp, șeful Cabinetului de miniștri a spus că țara sa avansează în parcursul european. 

,,Niciun alt continent nu a suportat atât de mult război ca Europa, doar pentru a ieși liber, deschis, prosper și fără frontiere. Aceste valori atrag țările către Uniune, iar aceste valori vor supraviețui oricărui dictator. Moldova îmbrățișează deja aceste valori. Luptăm împotriva corupției și ne reformăm justiția, construim o țară care își poate menține pacea și securitatea, contribuind în același timp la cele din regiune și, în același timp, construim cea mai digitală și prietenoasă țară din Europa. Concurența este dură, dar suntem hotărâți să excelăm. Vă invit pe toți să veniți și să vedeți progresul nostru”, a mai declarat Dorin Recean. 

Totodată, oficialul de la Chișinău s-a arătăt încrezător că Republica Moldova alături de Ucraina, două state care au început recent negocierile de aderare la UE vor deveni membre ale Uniunii. 

,,Astăzi mă aflu în fața dumneavoastră nu doar ca prim-ministru al Moldovei, ci și ca reprezentant al unei națiuni care este profund angajată în proiectul european. Moldova, Ucraina și țările din Balcanii de Vest fac parte din familia europeană. Nu se pune problema dacă, ci când vom adera la Uniune. Călătoria noastră către aderarea la UE nu este lipsită de provocări, dar lucrurile mărețe nu vin ușor. Totuși, rămânem hotărâți să reușim. Credem că extinderea UE în Europa de Est și Balcanii de Vest este o investiție în pace, asigurând libertate și siguranță pentru generațiile viitoare. Suntem pregătiți și dispuși să contribuim!”, a conchis ministrul moldovean. 

Întrevedere cu premierul Greciei

În perioada 1-2 iulie, premierul Republicii Moldova se află în vizită în Grecia, unde are planificate întrevederi cu președintele Ekaterini Sakellaropoulou și omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, cei doi participând în timpul zilei de marți la semnarea acordului privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. 

,,Este un lucru mult așteptat de cetățenii noștri din Grecia. Prioritatea noastră acum este să extindem numărul de acorduri bilaterale, în beneficiul cetățenilor ambelor țări. Am discutat, în context, și despre posibilitatea de extindere a numărului de curse avia care să unească cele 2 capitale”, a menționat Dorin Recean.  

Tot la Atena, prim-ministrul Dorin Recean va avea discuții cu reprezentanții mediului de afaceri și cu diaspora moldovenească din Grecia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite