UE a deschis oficial negocierile de aderare cu Rep. Moldova. Maia Sandu: Să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată

0
Publicat:

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova în cadrul conferinței interguvernamentale desfășurate la Luxemburg, decizia fiind luată la puțin peste doi ani de la acordarea statutului de țară candidată la Uniune.

La Luxemburg, UE a deschis oficial negocierile de aderare cu Rep. Moldova. FOTO: Facebook
La Luxemburg, UE a deschis oficial negocierile de aderare cu Rep. Moldova. FOTO: Facebook

Premierul Dorin Recean care a condus delegația Republicii Moldova la Luxemburg, unde a avut loc prima conferința interguvernamentală, a declarat că deschiderea negocierilor de aderare reprezintă o nouă etapă care apropie semnificativ țara sa de aderarea la Uniunea Europeană.

,,Negocierile pe care le-am început sunt un proces tehnic și complex și au drept scop coordonarea politicilor Republicii Moldova și UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile pentru oameni, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ. Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria, cu toții, să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită”, a menționat Dorin Recean. 

,,Viitor în marea familie europeană”

Prim-ministrul moldovean a reiterat și importanța desfășurării referendumului pe tema aderării la Uniune ce urmează să aibă loc în data de 20 de octombrie. 

,,În toamnă, voința poporului va confirma acest viitor al nostru, un viitor în marea familie europeană, în care să devenim o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate”, a mai spus șeful Cabinetului de miniștri. 

Iar Cristina Gherasimov, vice-priministrul moldovean pentru Integrare Europeană, care este și negociatorul-șef, susține că deschiderea negocierilor este deopotrivă ,,un moment unic” și ,,o recunoaștere a efortului de echipă depus în ultimii doi ani și a valorilor comune pe care le împărtășește societatea noastră. Sprijinul ferm pentru țara noastră, exprimat de toate statele membre ale UE, ne încurajează să privim cu încredere spre viitor și ne motivează să muncim și mai mult. Suntem pregătiți să ne asumăm toate responsabilitățile și să înfruntăm toate provocările pentru a asigura pacea, libertatea și dezvoltarea Republicii Moldova”.

Declarațiile liderei de la Chișinău

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat în repetate rânduri ca țara sa trebuie să fie gata pentru aderare până în anul 2030, s-a arătat încrezătoare ,,că vom continua la fel de hotărâți pentru ca Moldova să fie liberă, europeană și o țară unde pacea este garantată”.

Totodată, Maia Sandu a ținut să mulțumească celor care au contribuit la deschiderea oficială a negocierilor de aderare.

,,Fiecare pas pe care-l facem împreună ne apropie de ziua aderării țării noastre la Uniunea Europeană. Azi a avut loc prima Conferință interguvernamentală Bruxelles-Chișinău care fixează începerea negocierilor pe mai multe domenii. Le mulțumesc tuturor care au făcut posibil acest moment într-un termen destul de scurt”, a notat Maia Sandu pe pagina sa de internet. 

Ce spune UE

Iar comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi, a menționat că autoritățile moldovene vor avea suportul instituțiilor europene în procesul de integrare la Uniune. 

„Peste două săptămâni vom lansa următorul pas al procesului de extindere, acesta fiind procesul de screening bilateral. Negocierile au un caracter transformator, vor avea un impact pozitiv asupra societății și economiei”, a declarat oficialul european. 

Dar și și-a exprimat speranța ,,că la sfărșitul mandatului următoarei Comisii Europene, în data de 31 octombrie 2029, vom avea noi membri”, a punctat Oliver Varhelyi.

În timpul primei conferinței interguvernamentale Uniunea Europeană - Republica Moldova,  țara candidată la aderarea la UE a acceptat ,,cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri”.

Aceasta a avut loc cu participarea celor 27 de state membre ale UE, acestea fiind reprezentate de miniștri pentru Afaceri Externe sau Afaceri Europene, dar și delegația de la Chișinău.

În data de 15 iunie, ambasadorii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, anunțul fiind făcut de Preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Dar la masa de tratative cele două țări merg separat, negocierile propriu-zise fiind individuale și pot fi îndelungate, iar durata lor variază în funcție de mai multe aspecte. De exemplu, în cadrul de negocieri al Ucrainei este prevăzută condiția cu privire la asigurarea unui „tratament nediscriminatoriu pentru persoanele care aparțin minorităților naționale”, dar i se solicită și adoptarea unui plan de acțiuni pentru apărarea drepturilor minorităților.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite