Premierul Iurie Leancă caută soluţii miraculoase pentru a ajuta producătorii de fructe afectaţi de interdiţiile ruşilor

0
0
Premierul Iurie Leancă analizează fructele moldoveneşti. FOTO Gov.md
Premierul Iurie Leancă analizează fructele moldoveneşti. FOTO Gov.md

Şeful Guvernului a cerut miniştrilor să gândească măsuri menite să-i ajute pe fermieri, pe procesatori de fructe şi pe exportatori. În plus, Iurie Leancă a spus că va avea mâine întrevederi cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cu cei de la băncile comerciale, în vederea reeşalonării datoriilor.

De asemenea, premierul i-a cerut ministrului Economiei Andrian Candu să facă astfel încât pe rafturile magazinelor să se regăsească cât mai multe produse autohtone. Un alt subiect din pachetul de ajutor gândit de Iurie Leancă este o discuţie cu Moldova-Gaz şi Union Fenosa care să aibă un regim mai tolerant faţă de producătorii agricoli.

Şeful Guvernului a cerut ministrului Agriculturii să gândească până luni mecanismul de achiziţionare a merelor în cadrul programului „Un măr în fiecare zi“, destinat copiilor din grădiniţă, elevilor din şcoli şi soldaţilor din Armantă.

„Trebuie să ne gândim şi la măsuri compensatorii, pentru a amortiza pierderile, precum şi la faptul cum să suplimentăm fondul de subvenţionare. Dnul Arapu, nu vă uitaţi aşa de rău la mine. Şi vă mai rog, dragi colegi, vorbiţi cu instituţiile subordonate. La discuţia de ieri cu producătorii de fructe ei s-au plâns că în această perioadă complicată au tot soiul de controale. Nu ştiu de ce se întâmplă în ţara asta a noastră că cei care trebuiesc acum susţinuţi sunt răsverificaţi“, a susţinut şeful Executivului.

Prim-ministrul s-a referit şi la consultările cu partea rusă, după impunerea embargoului la fructe şi conserve din fructe şi legume moldoveneşti în Federaţia Rusă, menţionând că până acum au avut loc două runde, din care reprerezentanţii Chişinăului aşa şi n-au înţeles care e problema, şi că urmează şi o a treia. Totodată, urmează să fie luate alte probe de laborator. „Toată lumea aşteaptă soluţii miraculoase din partea Guvernului. Nu avem de ales decât să ne orientăm pe pieţe previzibile, unde politicul nu influenţează importurile“, a mai spus premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern de astăzi.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri