UPDATE Guvernul Leancă îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui pachet de legi din domeniile justiţiei şi financiar-bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Iurie Leancă. FOTO Gov.md
Guvernul Iurie Leancă. FOTO Gov.md

Mâine, Guvernul Leancă îşi va asuma răspunderea politică în faţa Parlamentului. „Este o formă excepţională de aprobare a legilor, dar este perfect constituţională şi chiar necesară în anumite momente. Iar perioada pe care o traversăm este extrem de complicată, complexă, cu provocări mai vechi, dar şi mai noi“, a argumentat premierul Iurie Leancă.

UPDATE Deputaţii liberali susţin că mişcarea Guvernului este riscantă, comuniştii pot iniţia o moţiune de cenzură. „Explicaţiile pe care le-a adus dnul Corman sunt ilare. El putea să remită proiectele altei comisii. Nu s-a mers pe această formulă, pentru că încearcă să se treacă anumite proiecte în semi-obscuritate. Or, în Parlament sunt dezbateri, sunt păreri diferite“, a susţinut şi deputatul Valeriu Munteanu.

UPDATE Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că, după o discuţie cu premierul Iurie Leancă, s-a ajuns la concluzia că unica soluţie legală pentru a depăşi situaţia în care unele proiecte de importanţă majoră au rămas nevotate de parlamentari, şi anume: Guvernul îşi va asuma răspunderea politica asupra acestor proiecte.

Şeful Executivului a spus că decizia a fost convenită cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi cu liderii alianţei. Tot împreună cu şeful Legislativului au ajuns la concluzia că un şir lung de iniţiative legislative, unele angajamente faţă de Uniunea Europeană, s-au blocat la comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe.

Reforma justiţiei şi majorarea pensiilor şi salariilor

Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru trei proiecte din justiţie: imunitatea judecătorilor, răspunderea disciplinară a magistraţilor şi lichidarea Curţii de Apel Bender. Un alt capitol este transparenţa financiar-bancară (mai multe instrumente pentru BNM şi CNPF, prevenirea spălării banilor prin sistarea anulării în instanţă a hotărârilor Serviciului de combatere a spalarii banilor etc.) şi nevoia de a face regulă în domeniul asigurărilor.

Cel de-al treilea capitol al angajării este cel al rectificării bugetului şi al bugetului asigurărilor sociale. Astfel, pachetul de legii conţine iniţiative de majorare a pensiilor mai mici de 1.500 de lei (în plus, adaosurile vor fi transferate simultan cu pensiile), majorarea salariilor bugetarilor, inclusiv a angajaţilor din Armată.

Nu putem întârzia cu aceste legi, pentru a crea un cadru absolut necesar, dar şi prielnic pentru a continua reformele şi pentru a îmbunătăţi condiţiile sociale şi economice ale concetăţenilor noştri. Iurie Leancă, premier

Programul „Un măr pe zi“ îi va salva pe agricultori

Iurie Leancă a propus ca merele care nu vor ajunge în Rusia să fie consumate în Moldova, în şcoli, grădiniţe şi în Armată. Şefii de la Finanţe au şi găsit şi 19,5 milioane de lei în buget pentru procurarea lor de la producători. „În multe ţări există programul «un măr în fiecare zi». Propun ca şi noi să-i susţinem pe producătorii autohtoni şi, totodată, să investim în profilaxia bolilor. Dar vă rog frumos ca unii producătorii să nu fie mai preferaţi decât alţii. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de solidatritate“, a spus premierul în şedinţa extraordinară de Guvern.

Un alt angajament rostit de şeful Executivului e ca aplicarea Acordului de Asociere să înceapă mai devreme, la 1 septembrie sau mai înainte, faţă de 1 octombrie prevăzut în negocierile cu UE.

Ori pachetul trece, ori este demis Guvernul

Potrivit Articolului 106/1 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 106. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Ultima dată Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului în septembrie 2010 pe un pachet bugetar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite