PREMIERĂ Ostap Bender de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din distribuția spectacolului „12 scaune“ face parte toată trupa Teatrului „Mihai Eminescu“. Sursa: Info-Prim Neo
Din distribuția spectacolului „12 scaune“ face parte toată trupa Teatrului „Mihai Eminescu“. Sursa: Info-Prim Neo

Celebrul personaj din romanul „12 scaune" iese azi pentru prima dată pe o scenă din Moldova. Spectacolul muzical, în regia lui Petru Hadârcă, deschide stagiunea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu".

O comedie cu multă muzică, dans şi replici spumoase. Asta ne promite regizorul Petru Hadârcă, cel care a dramatizat romanul ruşilor Ilf şi Petrov şi a adaptat textul la realităţile noastre.

„Anii trec, dar năravurile rămân. Toţi visăm la un Rio de Janeiro, plecăm după mări şi ţări după câini cu colaci în coadă, dar nu încercăm să găsim bijuteriile de aici, de acasă", explică artistul.

Şi Leo Rudenco, cel care a intrat în pielea lui Ostap Bender, spune că dibăcia personajului este actuală. „Ostapii sunt în jurul nostru, sunt maeştri ai jocului de a scoate bani din oameni. Din fericire sau din păcate, nu sunt unul dintre ei", mărturiseşte actorul.

Coloana sonoră a spectacolului a fost realizată de Valy Boghean, care este la prima experienţă de acest fel. „Eram îngrijorat la început, dar am avut surpriza să descopăr ce voci bune au aceşti actori. Am zis că Eurovisionul aici trebuie să aibă loc", glumeşte interpretul.

Coregrafia este semnată de Victoria Bucun. „Spectatorul de azi nu mai are răbdare, el vrea să vadă chiar în clipa asta cât mai multă acţiune şi asta am încercat să fac", povesteşte coregrafa.

30 DE ACTORI ŞI PESTE 100 DE COSTUME

Montarea acestui muzical a fost un vis, dar şi o mare provocare pentru regizor, mai ales că filmele sovietice şi americane turnate după acest roman sunt arhicunoscute la noi. „Le-am văzut pe toate şi mi s-au părut execrabile. Niciunul nu s-a ridicat la nivelul romanului.

Asta nu înseamnă că noi vom reuşi, dar cel puţin e un temei pentru a căuta", spune Anatol Durbală, care va interpreta rolul unui preot. Alături de el, pe scenă vor dansa şi vor cânta live peste 30 de actori de la Teatrul Naţional, care vor purta un număr impresionant de costume. „Este implicată toată trupa şi fiecare actor se schimbă de două-trei ori, de aceea am confecţionat mai multe de 100 de costume", precizează designerul vestimentar Stela Furdui.

Laitmotivul este, desigur, celebrul fular al lui Ostap Bender. „La noi fularele mişună în toate campaniile electorale, doar îşi schimbă culorile", explică Petru Hadârcă.

Premiera muzicalului va avea loc în această seară, începând cu ora 18.00, iar cei care nu vor reuşi să-l vadă pot merge mâine. Biletele costă între 50 şi 100 de lei.

În căutarea unei averi de familie

Romanul „12 scaune" a fost scris de co-autorii sovietici Ilia Ilf şi Evgheni Petrov în 1927. Subiectul descrie aventurile şmecherului Ostap Bender şi fricosului Ippolit Vorobianinov, zis şi Kisa. Cei doi pornesc în căutarea unei averi când Kisa află de la soacra sa, pe patul de moarte, despre bijuteriile de familie ascunse în tapiseria unuia dintre cele 12 scaune de sufragerie. Să dea de urmele garniturii împrăştiate prin lume nu e atât de uşor cum pare la început.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite