Politico: UE intenționează să înceapă negocierile oficiale privind aderarea Rep. Moldova și a Ucrainei în luna iunie

0
Publicat:

Oficialii de la Bruxelles fac eforturi pentru a începe negocierile oficiale privind aderarea Rep. Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană luna viitoare, mai exact în data de 25 iunie, potrivit unor diplomați care nu și-au dezvăluit identitatea, anunță Politico. 

Rep. Moldova și Ucraina ar putea începe negocierile de aderare în iunie. FOTO: Shutterstock
Rep. Moldova și Ucraina ar putea începe negocierile de aderare în iunie. FOTO: Shutterstock

Conform sursei citate, principalul obstacol în procesul începerii negocierilor de aderare este Ungaria, țara urmând să preia în luna iulie președinția rotativă a Uniunii Europene, iar președintele ungar, Viktor Orban, nu și-ar dori ca subiectul accederii Ucrainei să umbrească cele șase luni în care va conduce Uniunea, sugerează unul dintre diplomați, mai scrie Politico.

„A existat un sentiment de a nu face acest lucru înainte de alegerile (n.r.-Privind Parlamentul European) din 9 iunie deoarece ar putea deveni o problemă electorală”, a spus diplomatul european pentru jurnaliștii Politico.

Sursa media mai notează că, în culise, diplomații europeni și ucraineni lucrează intens pentru a încerca să convingă Guvernul ungar să-și dea aprobarea deschiderii discuțiilor privind aderarea Ucrainei, iar începerea discuțiilor ar aduce o creștere a moralului Ucrainei, țară care de mai bine de doi ani se luptă cu o invazie rusă pe scară largă și aspiră de mult timp să se alăture blocului occidental.

Liderii UE i-au spus președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în decembrie anul trecut, că doresc ca Ucraina și Rep. Moldova să se alăture Uniunii. Dar procedura legală oficială de începere a discuțiilor de aderare a fost întârziată de opoziția din partea Ungariei. 

Informație confirmată de șeful Delegației UE în Rep. Moldova

Recent, șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a confirmat că Republica Moldova și Ucraina ar putea începe negocierile de aderare la UE până la sfârșitul lunii viitoare, adică înainte de alegerile pentru Parlamentul European, menționând că la această etapă, decizia  va fi luată atât pentru Chișinău, cât și pentru Kiev, dar ulterior cele două state vor negocia separat fiecare capitol.

Esența negocierilor constă în implementarea în egală măsură a legislației europene în toate țările membre. Cu siguranță, situația va fi diferită în fiecare țară candidat. Al doilea lucru important pentru UE este să existe mecanisme și instituții capabile să implementeze aquis-ul comunitar, iar în al treilea rând – să aibă resursele necesare”, a declarat diplomatul european în cadrul unei emisiuni difuzată de postul TV8 din țara vecină.

În data de 14 decembrie, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei, votul fiind calificat de liderii de la Chișinău drept o victorie a tuturor cetățenilor țării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite