Maia Sandu la Berlin: "Ajutând Ucraina, ajutați și Moldova"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta R. Moldova s-a întâlnit cu Olaf Scholz, șeful guvernului federal. Printre subiectele conferinței de presă comune: încercările Rusiei de a destabiliza Moldova, drumul spre UE și problema transnistreană.

Maia Sandu la Berlin, alături de cancelarul federal Olaf Scholz
Maia Sandu la Berlin, alături de cancelarul federal Olaf Scholz

"Ați realizat enorm": Cancelarul federal Olaf Scholz și-a exprimat admirația pentru președinta Moldovei Maia Sandu în cadrul conferinței de presă comune susținute astăzi la Berlin. Șeful guvernului federal a evidențiat faptul că Moldova "și-a deschis ușile pentru refugiații din Ucraina" și că programul de reforme al Chișinăului este "foarte ambițios". Extinderea Uniunii Europene (Republica Moldova are statutul de țară candidată din iunie 2022, n.red.) este "în interesul strategic al întregii Uniuni, al Germaniei și al Moldovei", a subliniat Olaf Scholz. 

Președinta Maia Sandu a mulțumit cancelarului federal și poporului german pentru sprijinul acordat Ucrainei: "Ajutând Ucraina, ajutați și Republica Moldova." Moldova este în siguranță datorită faptului că Ucraina rezistă în fața Rusiei, iar sprijinul pentru Moldova "face și Ucraina mai puternică". Maia Sandu a declarat că Moldova este pregătită să devină un hub strategic pentru reconstrucția Ucrainei după război și a vorbit despre creșterea independenței energetice a Chișinăului, un aspect pe care l-a subliniat și Victor Parlicov, ministrul energiei de la Chișinău, într-un interviu acordat în exclusivitate postului DW la Berlin în această primăvară, în care politicianul a spus că Moldova nu mai poate fi șantajată de Rusia în domeniul securității energetice.

În ceea ce privește pericolul reprezentat de Moscova, cancelarul Scholz a declarat: "Știm că Rusia încearcă să destabilizeze Moldova prin intermediul unor actori pro-ruși", referindu-se și la politicienii moldoveni care fac jocurile Moscovei. Scholz a asigurat-o pe președinta Maia Sandu că "Republica Federală este în continuare alături de dumneavoastră" și a declarat că relațiile dintre Berlin și Chișinău sunt "strânse și marcate de încredere reciprocă". Maia Sandu a evidențiat, la rândul ei, că Germania a ajutat Republica Moldova să primească undă verde pentru a obține statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

La întrebarea unui jurnalist german cum va aborda Chișinăul problema regiunii separatiste transnistrene în contextul drumului spre integrarea europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat: "80 la sută din exporturile din regiunea Transnistria ajung în Uniunea Europeană, o schimbare majoră față de situația din urmă cu 10 ani". Așadar, "Republica Moldova, inclusiv Transnistria, se integrează tot mai mult în UE". Chișinăul este pregătit să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. În același timp, președinta Republicii Moldova le-a amintit jurnaliștilor germani prezenți la conferința de presă de la Berlin cât de dificilă este situația din Transnistria, având în vedere că acolo sunt staționate în continuare trupe rusești. 

Dana Alexandra Scherle - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite