Demisii în Guvernul Recean de la Chișinău. Cine sunt cei trei miniștri care pleacă din Executiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne și cei ai Educației și Infrastructurii au demisionat, anunț făcut vineri de șeful Cabinetului de miniștri din Republica Moldova, Dorin Recean. Însă acesta nu a dat detalii despre aceste plecări din Executiv.

Trei miniștri din Guvernul Recean au demisionat. FOTO: Facebook
Trei miniștri din Guvernul Recean au demisionat. FOTO: Facebook

UPDATE: Tot astăzi, președinta țării, Maia Sandu, a semnat decretele privind demisia celor trei membri ai Guvernului condus de Dorin Recean.

---

UPDATE: Ministrul demisionar al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, însă nu a menționat motivele plecării sale de la conducerea instituției, funcție pe care a deținut-o numai câteva luni.

,,Dragi colegi și prieteni, Funcția mea în calitate de Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a luat sfârșit. Nu știu dacă există sufIciente cuvinte ca să-mi exprim gratitudinea față de echipa mea, cu care am muncit zi de zi ca să aducem Europa, aici, la noi acasă. Și nu, nu exagerez: am depus efortul ca în toate domeniile noastre de activitate să facem progrese: drumuri, poduri, dezvoltare regională și locală, construcție, apă și sanitație. Nu este un caz că domeniile acestui minister sunt primele din cele 20 de activități ale Guvernului. Îi doresc succes viitorului ministru, care va avea mult de lucru, dar cu o astfel de echipă, nimic nu este imposibil”, a scris Lilia Dabija.

Și Ana Revenco, șeful demisionar al Ministerului Afacerilor Interne, a mulțumit echipei cu care a activat. 

„A fost o onoare să servesc țara în calitate de ministru de interne. Mulțumesc pentru încrederea acordată! Mulțumesc echipei afacerilor interne pentru că a avut curajul ca, împreună, să înfruntăm războiul cu toate amenințările lui, să păstrăm liniștea și stabilitatea în țară și să rezistăm în fața crizelor multiple. Onorată să servesc Patria oriunde m-aș afla!”, a scris aceasta pe internet. 

---

„Anunț că trei ministre și miniștri și-au depus ieri mandatul. Luni voi propune președintei Sandu lista noilor miniștri pentru aceste portofolii”, a declarat Dorin Recean, însă nu a menționat cine vor fi noii șefi ai celor trei ministere.

Ministrul Afacerilor Interne a fost Ana Revenco. Ministerul Educației a fost condus de Anatolie Topală, iar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de Lilia Dabija.

Dorin Recean le-a mulțumit acestora pentru munca depusă, după anunțul privind plecarea lor din Executiv și făcut la două săptămâni de la atacul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău, fiind soldat cu doi morți și comis de un bărbat din Tadjikistan. În urma acestui caz, unii politicieni au solicitat demisia șefului MAI. 

,,Mulțumesc domnului Topală pentru reforma universitară. A fost un proces complex, iar el s-a asigurat ca reforma să aibă succes. Îi mulțumesc și pentru că a negociat participarea la fondul Horizon Europe. Ministrei Revenco îi mulțumesc pentru că a gestionat criza refugiaților și alte crize. Ea a fost cea care a făcut aprecierea că suntem o țară mică cu inimă mare. Tot ea s-a asigurat că MAI are resursele necesare pentru a face un salt calitativ. Doamna Dabija a participat la pavarea a peste 300 de kilometri de drumuri, un lucru important pentru cetățeni și business. Prin negocieri, ea s-a asigurat că facem parte acum la mecanismul european de conectivitate”, a spus premierul.

Ana Revenco și Anatolie Topală au fost la conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și, respectiv, cel al Educației și Cercetării (MEC), și în timpul Executivului Gavrilița, iar Lilia Dabija a deținut anterior funcția de secretar general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

În data de 16 februarie a acestui an, Guvernul Recean a primit votul de încredere al Parlamentului, fiind votat de 62 de deputați PAS. De la tribuna Legislativului, noul premier a prezentat programul de guvernare, afirmând că Executivul va menține pacea şi va accelera reforma justiției.

,,Pacea și stabilitatea, am menționat chiar la deschiderea acestui discurs că, noi trăim vremuri tulburi, vremuri care nu au mai existat de la cel de-al doilea război mondial încoace și noi împreună trebuie să facem față acestor provocări. Trebuie să consolidăm capacitatea noastră de apărare, trebuie să investim în capacitatea noastră tehnică și umană pentru ca să ne apărăm. Și trebuie să investim în capacitatea noastră de a asigura ordinea publică”, a declarat atunci Dorin Recean. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite