Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie prin care cheamă Tiraspolul la dialog pe subiecte integraţioniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii moldoveni au adoptat astăzi o declaraţie prin care accentuează rolul integrării europene în reintegrarea ţării. În timp ce autorii hotărârii de Parlament susţin că prin acest document transmit un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova de peste Nistru, dar şi administraţiei de la Tiraspol, reprezentanţii opoziţiei spun că această iniţiativă nu va duce la nimic, fiind o hârtie goală.

„Iniţiativa este făcută în noul context politic, după ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Înainte de parafarea de la Vilnius, noi am invitat autorităţile de la Tiraspol să facem un grup comun de lucru pentru a discuta despre Zona de Comerţ Liber pe care o vom avea cu UE, dar ele au refuzat oferta noastră. Declaraţia de azi reprezintă un nou apel politic din partea Chişinăului către Tiraspol să discutăm aceste aspecte, iar prevederile Acordului de Asociere să fie implementate pe tot teritoriul Republicii Moldova, mai ales ca acesta va influenţa dezvoltarea economică, va oferi oportunităţi agenţilor economici, inclusiv celor din stânga Nistrului, şi va duce şi la reintegrarea ţării“, a susţinut vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, din numele autorilor. Aceasta a adăugat că mesajul general este unul pozitiv, pentru a contracara informaţiile potrivit cărora ar exista o blocadă economică la adresa Tiraspolului.

Liberalii lui Mihai Ghimpu şi deputatul independent Mihai Godea au criticat iniţiativă, afirmând că Chişinăul prea  cochetează cu „impostorii de la Tiraspol”. Primii au cerut ca în textul propus să fie introdus un amendament prin care Federaţia Rusă să fie chemată să-şi retragă armata şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova, în spiritul angajamentelor internaţionale. Iar Mihai Godea a menţionat că declaraţia nu se adresează cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi peste Nistru şi agenţilor economici, ci autorităţilor seperatiste, pe care autorii le-ar recunoaşte.

„În loc să învăţăm din lecţia de demnitate naţională pe care ne-au dat-o ucrainenii, care-şi apără independenţa de jumătate de an, noi ne adresăm impostorilor care s-au cocoţat la putere la Tiraspol, lucru care-mi aduce aminte de imaginea preotului care cheamă necuratul la Stânta Împărtăşanie. Cei de care trebuie să avem grijă cu adevărat sunt cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi în raioanele din Est. Nu vi se pare că în cei 23 de ani guvernanţii de la Chişinău s-au complăcut întâlnindu-se la fotbal cu cei care conduc republica separatistă sau făcând afaceri cu ei?”, a argumentat Mihai Godea.

Ghimpu: „De 20 de ani încerăm să îmbâlzim ursul cu peştele din Nistru“

Opiniile lui Godea au fost împărtăşite şi de liderul PL Mihai Ghimpu. „De 20 de ani încerăm să îmbâlzim ursul cu peştele din Nistru. În acest răstimp le-am dat tot ce au cerut, şi ştampila Departamentului Vamal, tot. Numai nu ne-am gândit la soarta cetăţenilor care stau şi suferă acolo“, a spus el, cerând amânarea adoptării declaraţiei.

Comuniştii au făcut coadă la întrebări şi luări de cuvânt, vorbind, unii în rusă, că documentul ignoră rolul OSCE şi al Rusiei în problema transnistreană, menţionând doar rolul UE. Deputatul Gheorghe Anghel a spus că declaraţia nu este în direcţia impulsionării dialocului Chişinău-Tiraspol şi soluţionării definitive a problemei trasnistrene. „Aţi negociat Acordul de Asociere fără a consulta opinia Tiraspolului, ceea ce este o acţiune unilaterală şi o provocare. Cetăţenii de acolo vor aderarea la Uniunea Vamală, ca şi majoritatea celor de pe malul drept“, a adăugat, în rusă, colegul său Zurabi Todua.

În replică, liberal-democratul Valeriu Ghileţchi a afirmat că cei care au blocat dialogul cu Tiraspolul sunt comuniştii care au guvernat opt ani şi au îngheţat reglementarea conflictului. Cât despre negocierea Acordului de Asociere cu UE, Tiraspolul a fost invitat să participe la tratative, reprezentanţii regimului separatist fiind prezenţi la câteva runde. „Conflictul transnistrean e o dramă şi o durere constantă. Noi, deputaţii, trebuie să mergem să informăm cetăţenii că acest Acord de Asociere este atractiv, că acest acord deschide un nou drum, pe care trebuie să-l parcurgem cu toţii împreună. Esenţa acestei declaraţii este chemarea la dialog“, a accentuat Valeriu Ghileţchi.

Tot în replică, Liliana Palihovici l-a acuzat pe socialistul Igor Dodon că îndeamnă cetăţenii să nu se supună autorităţilor de stat.

„Vem să facem Republica Moldova mai simpatică pentru toţi cetăţenii“

Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a spus că în opt ani de guvernare comunistă Parlamentul nu a participat la procesul de reglementare transnistreană. „Prin această declaraţie, transmitem mesajul că mergem pe calea europeană şi arătăm disponibilitate pentru o cooperare. Cu acest document nu vom rezolva problema transnistreană, reglementarea căruia durează de ani de zile, ci că vrem să facem Republica Moldova mai simpatică pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei din stânga Nistrului.

În dreapta Nistrului, Acordul de Asociere va fi implementat provizoriu, din 1 octombrie, până la finalizarea procedurii de ratificare de către statele-membre UE. Pentru Transnistria, UE a prelungit până la sfârşitul anului 2015 preferinţele comerciale autonome, valabile în prezent pentru Republica Moldova. După expirarea acestui termen, dacă regimul separatist refuză să implementeze Acordul de Asociere, agenţii economici din regiune vor trebui să plătească taxe atunci când exportă în UE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite