Traian Băsescu: Şi Federaţia Rusă are de câştigat din asocierea Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că „şi Federaţia Rusă are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la UE", pentru că acest lucru înseamnă condiţii de competitivitate pe piaţa celor trei ţări şi calitate la standarde europene.

„Pe o presă care este sufocată de subiecte Mircea Băsescu, Bercea Mondial, Voiculescu şi alte teme legate de justiţie, aş vrea să venim, astăzi, la câteva probleme reale - şi cele mai înainte expuse sunt reale, dar avem nişte probleme cu ţara - şi le-aş menţiona", a spus Traian Băsescu la începutul declaraţiei de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a anunţat că a trimis la Monitorul Oficial Acordurile de asociere la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.

„Se dovedeşte că nimeni nu poate opri evoluţia unei naţiuni, oricât de neconvenabil ar fi din punct de vedere politic", a spus Băsescu, dând exemplul evenimentelor din Ucraina care au repercursiuni grave şi acum asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei.

„Totuşi, vedem o armată ucraineană care apără voinţa poporului. Poporul ucrainean doreşte să se apropie de Uniunea Europeană, doreşte să iasă din chingile controlului politic exercitat, tradiţional, de Moscova asupra Ucrainei şi iată că reuşeşte, pe de o parte politic şi pe de altă parte apărându-şi voinţa cu arma în mână. Îmi doresc mult ca armata ucraineană să lichideze în scurt timp rezistenţa separatiştilor din Lugansk şi Doneţk, iar poporul ucrainean să îşi continue drumul, aşa cum îşi doreşte", a spus preşedintele.

Şeful statului a mai arătat că semnarea Acordului de către Republica Moldova reprezintă o mare satisfacţie pentru noi şi o reuşită remarcabilă pentru Republica Moldova.

„Din punct de vedere al României, noi am făcut tot ce am putut pentru a sprijini Republica Moldova, nu numai prin promulgare ci şi de-a lungul acestui proces dificil", a spus Traian Băsescu, arătând că "Republica Moldova, chiar în condiţii vitrege, cu o Transnistrie agresivă şi potrivnică, cu o Găgăuzie extrem de refractară la drumul spre Europa al Republicii Moldova, reuşeşte să semneze Acordul de asociere şi să înceapă un drum de apropiere de Uniunea Europeană".

Şeful statului a ţinut să tragă şi o concluzie, precizând că "miza Federaţiei Ruse pentru fostele ţări ale Uniunii Sovietice este o miză legată de controlul politic".

„Eu consider că şi Federaţia Rusă are de câştigat ca urmare a intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană. Şi, are de câştigat, pentru că asocierea la Uniunea Europeană înseamnă condiţii de competitivitate pe piaţa celor trei ţări, înseamnă calitate la standarde europene a produselor din economia celor trei ţări, înseamnă calitate la standarde europene a serviciilor care sunt oferite pe teritoriul celor trei ţări semnatare ale acordului de asociere", a arătat Băsescu.
 

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri