Oligarhul fugar Ilan Șor înființează o asociație menită să apropie Chișinăul de Moscova

0
Publicat:

Oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat crearea unei asociații ,,pentru a aprofunda legăturile Republicii Moldova cu Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA)”. 

Ilan Șor anunță crearea unei organizații privind apropierea Chișinăului de Kremlin. FOTO: Facebook
Ilan Șor anunță crearea unei organizații privind apropierea Chișinăului de Kremlin. FOTO: Facebook

De la distanță, Ilan Șor anunță că, prin intermediul ONG, își ,,propune să explice importanța dezvoltării relațiilor cu Rusia și UEEA pentru viitorul Moldovei"

"De asemenea, inițiativa este menită să ofere o alternativă la cursul actual al guvernului moldovean, care vizează integrarea europeană și aprofundarea legăturilor cu Occidentul”, mai spune acesta, subliniind că apropierea de Kremlin este ,,singura cale prin care Moldova poate depăși criza economică profundă. Potrivit lui, aderarea la UEEA va deschide noi perspective economice pentru Moldova și va contribui la redresarea economiei, culturii și științei moldovenești”. 

,,Înțelegem clar că toate acțiunile întreprinse de autoritățile de astăzi, inclusiv retragerea din CSI, sunt pentru curatorii occidentali, pentru ca să poată obține apoi locuri de muncă mai bune și salarii mai mari. Nimeni absolut nu se gândește la vreun interes al cetățenilor moldoveni. Și nu reflectă nicio poziție a cetățenilor moldoveni", a notat pe internet oligarhul fugar, menționând că organizația pe care o va conduce va activa lunile următoare. 

Suspiciuni că are cetățenia rusă

Recent, Biroul Interpol Moldova a anunțat că pro-rusul Ilan Șor a părăsit din nou Israelul și a plecat în Rusia, așa că  a solicitat Federației Ruse să-l rețină și să-l extrădeze, dar nu a primit un răspuns până acum.

 ,, Am primit un răspuns negativ, comunicându-ne că ultima ieșire a lui Ilan Șor din Federația Rusă datează din 2014 și ni s-a infirmat faptul că ar fi cetățean al Federației Ruse”, a declarat Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol Moldova. 

Potrivit informațiilor Inspectoratului General al Poliției (IGP), nu este prima dată când Ilan Șor părăsește teritoriul Israelului, acest lucru fiind înregistrat de mai multe ori, inclusiv pe parcursul anului trecut. 

Ilan Șor, care deține inclusiv cetățenia israeliană, a fugit în 2019 din țara sa, la scurt timp după ce PDM, formațiunea oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc, a plecat de la guvernare. 

Condamnat la ani grei de pușcărie

În luna aprilie 2023, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, pedeapsă dictată în lipsa sa în cauza penală ,,frauda bancară”.

De la distanță, acesta este activ în politică, organizând manifestațiile antiguvernamentale din Republica Moldova. Liderii de la Chișinău au atenționat în repetate rânduri că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza țara. 

Iar toamna trecută, cu câteva zile înainte de alegerile locale generale, șeful SIS de la Chișinău a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii respectivi sunt prevăzuți, inclusiv pentru coruperea alegătorilor. Informațiile au fost negate de fugarul condamnat penal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite