Marina Tauber, apropiata prorusului Ilan Șor, ia apărarea oficialilor ruși cărora MAE le-a interzis participarea la o conferință

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul ședinței de joi a Parlamentului de la Chișinău, deputata Marina Tauber a solicitat audierea ministrului de Externe, fiind nemulțumită că a interzis oficialilor ruși să vină la Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO). În replică, președintele Legislativului a declarat că ei ,,nu au ce căuta aici”.

Solicitarea a fost făcută la ședința Parlamentului. FOTO: Multimedia.parlament.md
Solicitarea a fost făcută la ședința Parlamentului. FOTO: Multimedia.parlament.md

Deputata Marina Tauber, parte în mai multe dosare penale, a calificat cazul drept unul fără precedent ,,de blocare și de interzicere a delegației Federației Ruse de a partcipa la conferința FAO, un eveniment internațional sub egida ONU care este găzduit de Chișinău. Dorim să aflăm motive reale și nu declarații politice. Această organizație nu este una politică sau militară, ține de rezolvarea problemelor globale de agricultură și alimentație”. 

Replica lui Grosu

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reiterat poziția Chișinăului cu privire la participarea oficialilor ruși la acest eveniment.

 „Într-adevăr, FAO este legată de agricultură. Dar, ceea ce seamănă șefii voști – seamănă moarte. Nu au ce căuta aici”, a declarat șeful Legislativului. 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) nu au venit deocamdată cu o reacție la solicitarea reprezentanților partidului Șor care a fost declarat neconstituțional. 

Argumentele MAE

În data de 19 martie, cei de la MAE au anunțat că au interzis oficialilor ruși să vină la Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) care va avea loc în luna mai în Rep. Moldova, subliniind că interdicția este impusă în contextul războiului din Ucraina început de Rusia, declanșând multiple crize.

,,Având în vedere războiul continuu de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei care a încălcat flagrant Carta ONU, a declanșat multiple crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional, MAE a decis să nu admită participarea în persoană a reprezentanților oficiali ai Federației Ruse, și limitarea la nivelul ambasadei sau în format online”, au informat angajații Ministerului Afacerilor Externe (MAE).  

Kremlinul, prin intermediul Mariei Zaharova, purtător de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a comentat anunțul Chișinăului, susținând că ,,abuzează deschis de statutul său de gazdă a evenimentului FAO, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea autorităților moldovenești de a acționa în această calitate în viitor”

Cea de-a 34-a Conferință regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) va avea loc în perioada 14 - 17 mai 2024 în Republica Moldova, iar ,,pe agenda reuniunii se vor regăsi subiecte de actualitate ce țin de domeniul agriculturii, siguranței alimentare, digitalizării în utilizarea durabilă a terenurilor, pădurilor și resurselor de apă.

Formatul evenimentului combină participarea în persoană și online, ținând cont de angajamentele internaționale asumate în cadrul FAO și metodele de lucru ale conferinței”, au punctat angajații MAE de la Chișinău. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite