Protest în Găgăuzia. Maia Sandu: Cetățeni care sunt aduși contra bani, cu agenda unor grupări criminale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Susținătorii oligarhului fugar, Ilan Șor, au protestat în localitatea Congaz din Găgăuzia unde a fost dat startul construcției liniei electrice aeriană Vulcănești-Chișinău care unește sistemul energetic al Rep. Moldova cu cel al României, eveniment la care a participat și Maia Sandu, care a menționat că manifestații au fost plătiți.

Maia Sandu a declarat că manifestații au fost plătiți. FOTO: Facebook
Maia Sandu a declarat că manifestații au fost plătiți. FOTO: Facebook

Potrivit presei din regiune, susținătorii oligarhului fugar, Ilan Șor, au protestat pe marginea drumului din satul Congaz al municipiului Comrat, fiind nemulțumiți de vizita președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. 

,,Eu sunt deschisă să discut cu toți cetățenii care vin la discuții cu agenda proprie. Ce am văzut astăzi și am văzut, și-n alte zile sunt cetățeni care sunt aduși contra bani, nu cu agenda lor proprie, dar cu agenda unor grupări criminale. Regretăm acest lucru, dar în același timp știm că aici în Autonomie locuiesc mulți oameni care-și doresc ca Republica Moldova să trăiască în pace, să se dezvolte și comunitățile noastre să arate mult mai bine. Iată, pentru acești cetățeni, noi continuăm să lucrăm și vom fi întotdeauna deschiși să discutăm cu ei”, a declarat Maia Sandu cu referire la protestul din regiunea prorusă. 

Linia electrică aeriană (LEA) cu tensiunea de 400 kV între stațiile electrice de la Vulcănești și Chișinău va avea o lungime totală de 158 de kilometri. 

,,Sunt aici pentru că acest proiect este important pentru toți cetățenii Republicii Moldova și a celor care trăiesc la Chișinău, și a celor care locuiesc aici în Autonomia Găgăuză, și-n alte regiuni din țară. Noi continuăm să investim în dezvoltarea comunităților peste tot în țară: și-n Autonomia Găgăuză, și-n alte regiuni ale țării, și asta vom face în continuare”, a mai afirmat lidera de la Chișinău. 

Potrivit ministrului moldovean al Energiei, Victor Parlicov, linia va trece prin opt raioane ale Republicii Moldova și va fi gata în anul 2025, subliniind că interconexiunile fizice cu România și, respectiv, cu sistemul energetic european înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică a țării sale.

Pentru a ne integra în piața europeană a energiei, ne mai propunem alte 3 noi proiecte la care muncim și pe care le avem pe agenda priorităților - sunt 3 linii noi de înaltă tensiune: Strășeni – Gutinaș, Bălți -Suceava și Vulcănești – Arciz”, a menționat ministrul moldovean.

Iar șeful Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a menționat că linia electrica Vulcănești - Chișinău va cuprinde circa 500 de piloni, poziționați la o distanță și înălțime sigură pentru oameni și localități.

Greutatea integrală a liniei va fi practic similară cu cea a Turnului Eiffel - circa 10 mii de tone, iar capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă”, a punctat Ruslan Surugiu.

Lucrările de construcție sunt efectuate în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”. Acesta are un buget de 260 de milioane de euro.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite