Noi percheziții în care sunt vizați reprezentanții partidului pro-rus Șor

0
Publicat:

O persoană, care planifica destabilizarea protestelor, a fost reținută pentru 72 de ore. Au fost găsite mai multe obiecte, între care mii de prezervative pe care manifestanții intenționau să le arunce în reprezentanții structurilor de forță.

O persoana, care planifica destabilizarea protestelor, a fost reținută. FOTO: politia.md
O persoana, care planifica destabilizarea protestelor, a fost reținută. FOTO: politia.md

Cinci percheziții au fost desfășurate în municipiul Chișinău și în raioanele Cimișlia și Anenii Noi, iar acestea s-au soldat cu depistarea mai multor probe relevante anchetei penale. 

,,Înscrisuri de ciornă care conțin contacte telefonice ale persoanelor care participă la proteste, peste 2 mii de prezervative care au fost folosite la acțiunile de protest pentru a arunca în structurile de forță, aflate la menținerea ordinii publice, precum și telefoane mobile cu informație pertinentă. Probele urmează a fi examinate și coroborate cu cele existente în cadrul dosarului penal”, potrivit polițiștilor. 

Sunt cinci suspecți

Totodată, mai multe persoane au fost escortate pentru audieri și atribuirea statutului de suspect în cauza penală.  

,,Printre persoane vizate, a fost identificat unul din liderii unui grup de sportivi de performanță, din raionul Cimișlia, care aveau ca sarcină să opună rezistență violentă oamenilor legii abilitați să asigure desfășurarea pașnică a protestului. Au fost identificate și persoane de sex feminin din municipiul Chișinău, care aveau rolul de recrutare a persoanelor care urmau să participe violent la proteste, precum și să opună rezistență oamenilor legii”, anunță forțele de ordine.

Una din ele, care a fost judecată anterior pentru furturi în proporții deosebit de mari, a fost încătușată. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că suspecții, cinci la număr, pregăteau destabilizarea manifestațiilor. 

,,Sunt figuranți, care au fost în vizorul organelor de drept în acest context al dezordinilor în masă. Sunt cinci figuranți. Nu putem să vorbim despre dezordini în masă pentru această duminică, noi cunoaștem de anumite alte situații, au fost intenții și pregătiri, inclusiv și pentru perioadele următoare”, a declarat șeful IGP.

Partidul pro-rus nu comentează

Corespondentul ,,Adevărul” a solicitat o reacție de la purtătorul de cuvânt al formațiunii vizate, Alina Șargu, iar aceasta a refuzat să comenteze. 

Și anterior, percheziții în acest caz au avut loc. Ultimele s-au desfășurat în data de  11 noiembrie și s-au încheiat cu ridicarea unei sume mari de bani, dar și a mai multor obiecte periculoase, între care arme. Partidul a declarat atunci, că este acuzat pe nedrept.

Iar în data de 4 noiembrie, opt reprezentanți ai partidului Șor au fost reținuți. Și atunci formațiunea a negat acuzațiile. 

Între timp, investigațiile continuă, în vederea stabilirii și altor persoane implicate în acest caz. Dacă vor fi deferite justiției, acestea riscă să fie private de libertate pe un termen de până la opt ani, potrivit Codului Penal al Republicii Moldova. 

,,Cercetările au loc prin prisma faptului că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi fost întreprinse acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău a mai multor persoane, în special, tineri printre care anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni. În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări”, precizează structurile de forță.

Protestatarii, plătiți de Ilan Șor

Anterior, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor. Ulterior, liderul formațiunii, Ilan Șor, cercetat penal în dosarul fraudei bancare și fugit în Israel, a recunoscut că a oferit bani pentru protestele anti-guvernamentale din ultima perioadă din Chișinău. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite