Ilan Șor recunoaște că a oferit bani protestatarilor anti-guvernamentali de la Chișinău

0
Publicat:

Ilan Șor, cercetat într-un dosar de fraudă bancară și fugit în Israel, susține că au fost ridicate 5,5 milioane de lei în urma perchezițiilor, nu 3,5. Banii, spune el, erau destinați pentru hrana și transportul protestatarilor.

Ilan Șor recunoaște că a dat bani FOTO EPA
Ilan Șor recunoaște că a dat bani FOTO EPA

„Cetățenilor Republicii Moldova, care nu sunt mulțumiți de guvernare și luptă pentru viitorul lor, le-au fost furate 5.5 milioane de lei. Bani pe care le-am transmis oamenilor, care protestează contra fărădelegilor, sărăciei regimului. Am transmis banii, ca voi să vă permiți cheltuielile pentru transport și mâncare în timpul manifestațiilor. Bandiții cu epoleți ai Maiei Sandu au furat 5.5 milioane de lei de la voi, dragi prieteni. Ce este ilegal?Ce ilegalitate am comis?”, a spus Ilan Șor în cadrul unei înregistrări video publicate pe internet.

Totodată, deputatul fugar susține că cele 24 de persoane, reținute joi, au fost arestate astăzi. Ilan Șor a solicitat eliberarea acestora și a venit cu amenințări la adresa autorităților. 

„Ați arestat 24 de lideri regionali din cadrul partidului, unul dintre principale partide de opoziție a țării. Am o întrebare. Este democrat, în limitele legii? Noi înțelegem că vreți să puneți punct protestelor și vă este frică de ele. Dacă timp de trei zile, liderii noștri regionali nu vor fi eliberați cei arestați, atunci noi vom veni în casele voastre, la locurile voastre de muncă, în cele în care o să vă odihniți. Și o să aveți coșmaruri nu doar în somn, ci și în realitate”, a punctat Șor. 

Am încercat să obținem reacția reprezentanților Procuraturii Anticorupție referitor la aceste acuzații, dar ultimii au declarat că reveni cu detalii mai târziu, lucru care nu s-a întâmplat până în acest moment. 

55 de percheziții

24 de persoane, suspectate de implicare în plătirea și transportarea persoanelor care au participat la protestele anti-Guvern organizate la Chișinău de partidul lui Ilan Șor, au fost reținute joi. Unul dintre figuranți a fost încătușat, în timp ce transmitea sursele financiare liderului unei organizației raionale a partidului Șor. În total, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat  55 de percheziții la domiciliile și în mașinile suspecților.  

,,În total, estimăm că, astăzi, s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei în astfel de pungi. Ca și exemplu, într-o pungă neagră cu cuvântul CĂLĂRAȘI am depistat suma de 25.600 lei. Sumele ridicate, astăzi, includ lei și dolari. Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor  și în săptămânile anterioare, prin urmare, credem că această sumă de bani, 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale”, a anunțat șefa Procuraturiii Anticorupție, Veronica Dragalin. 

În opinia ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, acțiunile procurorilor au arătat fața adevărată a formațiunii politice.  „Acțiunile Procuraturii Anticorupţie, în urma cărora au fost depistate milioane de lei din care sunt finanțate „protestele”, a arătat întregii societăţi, inclusiv celor sceptici, faţa adevărată, criminală a grupului Şor. Finanţarea din bani murdari, furaţi de la cetăţeni, a activităţilor politice stă la temelia corupţiei mari. Nu vom putea avea niciodată o societate liberă şi prosperă, dacă vom lăsa hoţii să scape de justiţie. Am luptat cu hoţii să-i scoatem din politică şi vom duce această misiune până la capăt. Totuși, trebuie să înțelegem cu toții că justiţia adevărată nu se face repede, cu emoţii și prin sfidarea procedurilor, ci cu răbdare şi rațiune, deoarece procedurile în democraţie sunt garantul legalităţii”, a scris acesta pe o rețea socială.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că, în spatele manifestațiilor din ultima perioadă, sunt oameni care urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova.

,,Sunt persoane, care înțeleg că justiția își va face în timpul apropiat treaba. Obiectivul lor este foarte simplu: destabilizarea ar putea să-i salveze de pușcărie. O sa-i descurajez. Nu o să le reușească să destabilizeze situația politică din țară”, a spus Igor Grosu. 

În data de 16 octombrie, sute de persoane au protestat contra guvernării, iar la finalul zilei au încercat să instaleze corturile pe o porțiune a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului. Astfel, oamenii legii au intervenit și au oprit acțiunile. 

Fugit în Israel

Partidul controversatului om de afaceri Ilan Şor, care se ascunde în Israel de justiţia de la Chişinău, a propus crearea unui Comitet al Salvării Naţionale, care să poată prelua conducerea provizorie a Guvernului în caz de necesitate, în cea de-a cincea duminică de proteste organizate în capitala Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză economică.

Lui i s-a alăturat, online, Gheorghe Cavcaliuc, liderul formaţiunii politice Partidul Acasă Construim Europa (PACE), care, la fel ca Şor, se ascunde de justiţie în afara Republicii Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite