Moscova acuză Chișinăul de ,,isterie antirusească” după ce Maia Sandu a avertizat despre încercări de destabilizare

0
Publicat:

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, Chișinăul a făcut o alegere în favoarea ,,isteriei antirusești” fără a demonstra disponibilitate pentru dialog cu Moscova. Iar pe Maia Sandu o acuză de calomnie la adresa conducerii ruse.

Maria Zaharova acuză Chișinăul de ,,isterie antirusească”. FOTO: Profimedia
Maria Zaharova acuză Chișinăul de ,,isterie antirusească”. FOTO: Profimedia

„În data de 17 martie a acestui an, președintele, Maia Sandu, adresându-se Parlamentului, și-a permis invenții fără temei despre „agenții de la Kremlin” și despre dorința Rusiei de „a aduce război în Moldova”. În aceeași zi la o televiziune, ea făcând trimitere la o decizie nulă din punct de vedere juridic a Curții Penale Internaționale, promovată de Occident, a mers până la calomnie directă, susținând că conducerea rusă a fost „personal vinovată de crimele de război comise în Ucraina”, a declarat aceasta pentru Ria.ru, o agenție de presă apropiată Kremlinului.

Maria Zaharova a subliniat că toate aceste afirmații ale președintei Republicii Moldova nu sunt adevărate, iar îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări depinde de Chișinău.

,,Ne aşteptăm ca ei să găsească puterea să arunce o privire sobră asupra situaţiei şi să urmeze calea normalizării legăturilor cu ţara noastră”, a conchis una din portavocile Kremlinului și cunoscută pentru declarațiile sale amenințătoare la adresa celor pe care Moscova îi consideră dușmanii săi.

,,Misiune clară de la Kremlin și FSB, să aducă războiul în Moldova”

În data de 17 martie, Maia Sandu a declarat în timpul unui discurs susținut în Legislativul de la Chișinău că gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB, adică să aducă războiul în țara sa.

,,Și hoții, vânzători de țară, și Kremlinul au același obiectiv, să facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac. Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB, să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic, însă azi Moldova nu mai este pradă unor asemenea trădători. Instituțiile noastre nu mai sunt instrumente în buzunarele lor. Sunt agenți ai Kremlinului, care după ce au furat miliarde, stau acum la cald și se folosesc de proprii cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare”, a declarat Maia Sandu de la tribuna Parlamentului. 

Președinta a venit cu un apel către toate forțele politice, menționând că trebuie să pună aderarea țării la UE ,,deasupra intereselor înguste și să susțină această cale necondiționat”.

Țară amenințată cu scenariul ucrainean

În ultimul timp, statul vecin a fost amenințat de Kremlin cu scenariul ucrainean. Tot reprezentanții Federației Ruse au acuzat partea ucraineană că a lansat versiuni, potrivit cărora, ei pregătesc o lovitură de stat în Republica Moldova, pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Moscova.

Totodată, în Republica Moldova au avut loc manifestații antiguvernamentale organizate de partidul pro rus Șor, condus de Ilan Șor, politician cu probleme penale care se ascunde de justiția de acasă în Israel. Acesta neagă că formațiunea sa ar fi folosit de Kremlin în planul său de a destabiliza Chișinăul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite