Ministrul de Externe de la Chișinău, replică pentru Kremlin: Nu acceptăm lecții de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova, susține că declarațiile Mariei Zaharova cu privire la limba română reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova.

Nicu Popescu a reacționat la atacurile Mariei Zaharova. FOTO: Gov.md
Nicu Popescu a reacționat la atacurile Mariei Zaharova. FOTO: Gov.md

,,Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale țării noastre”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Atacurile Mariei Zaharova

Reacția MAEIE de la Chișinău a venit după ce, acum câteva zile, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că, urmând logica istorică, limba română ar trebui numită „moldovenească“.

Ea a mai spus că „limba moldovenească este limba străveche a moldovenilor, amintită în lucrările secolului al XVII-lea”, iar „limba română însăși a luat contur abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea”, arătându-se indignată de proiectul privind limba română aprobat de Parlamentul Republicii Moldova. 

Totodată, aceasta și-a manifestat nemulțumirea față de declarațiile făcute de ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, referitoare la limba moldovenească, menționând că „nici Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat”.

„Această așa-numită limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”, a declarat Bogdan Aurescu despre votul parlamentarilor din țara vecină.

Proiect votat cu scandal și îmbrânceli 

În data de 16 martie, aleșii poporului au adoptat în lectură finală proiectul care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

La votul în prima lectură au fost scandal și îmbrânceli în Legislativul de la Chișinău între parlamentarii PAS, partidul de guvernământ, și aleșii poporului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (CBS), adică opoziția care au părăsit mai devreme ședința, dar au revenit înainte de procesul de vot. Reprezentanții partidului pro rus Șor au lipsit de la ședință. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite