Kremlinul amenință Chișinăul ,,cu măsuri adecvate”, dacă se va alătura sancțiunilor UE împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va întreprinde „măsuri adecvate” față de Republica Moldova, în momentul în care țara se va alătura sancțiunilor UE impuse Kremlinului pentru invadarea Ucrainei. 

Maria Zaharova a venit cu noi amenințări la adresa Chișinăului. FOTO: Profimedia
Maria Zaharova a venit cu noi amenințări la adresa Chișinăului. FOTO: Profimedia

Maria Zaharova a lansat amenințarea la câteva zile după ce șeful diplomației de la Chișinău Nicu Popescu a anunțat că țara sa este în proces de alăturare la sancțiunile Uniunii Europene ce vizează Kremlinul. 

,,După cum cunoașteți, acțiunile Uniunii Europene nu au rămas fără reacția noastră. Evident că, atunci când Chișinăul se va alătura oficial restricțiilor, vom fi nevoiți să întreprindem măsuri adecvate cu privire la acțiunile părții moldovenești. Vrem să subliniem că nu va fi alegerea noastră, ci o reacție ca și răspuns la pașii neprietenoși”, a menționat aceasta. 

În aceeași ordine de idei purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe susține că Republica Moldova, împreună cu Vestul, încearcă să distrugă elementele care o leagă de Rusia, menționând și criticând din nou legea cu privire la limba română promulgată recent de Maia Sandu. 

,,Rusia a privit prietenește poporul moldovenesc, cetățenii acestei țări, pentru că ne leagă multe în context istoric, dar și modern, economic sau business....și, în general, un trecut comun în multe lucruri, dar acum Chișinăul și curatorii săi din Vest încearcă să le distrugă artificial. Partea rusă optează pentru păstrarea lor și pentru dezvoltarea bilaterală a relațiilor dintre cele două țări”, a punctat aceasta. 

Anunțul șefului diplomației de la Chișinău

Potrivit lui Nicu Popescu, în câteva săptămâni, peste 20 de persoane, aproximativ jumătate fiind cetățeni ai Federației Ruse, se vor regăsi în lista sancțiunilor.

,,Din memorie, lista totală a persoanelor sancționate în acest regim este de circa 25 de persoane, dar aproximativ jumătate din ele ar fi cetățeni ai Federației Ruse.Lista este publică, ea poate fi ușor consultată. La această etapă, noi nu am mers pe o analiză individuală a fiecăruia. Pentru noi, este important cadrul de aliniere la politica externă a UE. Noi vom adera la UE și, evident, absolut toate reglementările, directivele și legislația europeană, într-o anumită zi, vor fi aplicate integral în R. Moldova”, a menționat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru postul de radio Europa Liberă. 

Țară amenințată în repetate rânduri de Kremlin

Nu este prima dată când Moscova amenință Chișinăul. De exemplu, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Republica Moldova ar putea să urmeze calea Ucrainei, susținând că președinta, Maia Sandu, vrea să o introducă în NATO sau să o unească cu România.

Pe lângă asta, potrivit liderei de la Chișinău, Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus. 

Reprezentanții Kremlinului neagă și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite