Mărturia unei moldovence care trăiește în Israel: „Așa scene vezi numai în filmele de groază”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorica Djhanov, o moldoveancă stabilită în centrul Israelului, trăiește alături de apropiați clipe de groază. Străzile sunt împânzite de militari, sirenele sună atât ziua, cât și noaptea, iar autoritățile le-au cerut să-și facă provizii de alimente și apă, avertizându-i că-i așteaptă zile grele.

În jur de 13.000 de moldoveni se află în Israel. FOTO: Arhivă personală
În jur de 13.000 de moldoveni se află în Israel. FOTO: Arhivă personală

În dimineața zilei de sâmbătă, moldoveanca Viorica Djhanov de 50 de ani dormea împreună cu fiica și soțul. Povestește că a fost trezită de zgomote puternice, iar ceea ce a văzut la știri a lăsat-o fără cuvinte. 

,,Auzeam bubuituri și nu înțelegeam ce se întâmplă, fiindcă era sâmbătă și era sărbătoare mare. M-am trezit și am conectat televizorul, iar ecranul era roșu cu localitățile în care era pericol de atacuri cu rachete, lista acestora începând din sudul și ajungând până în centrul țării. Priveam și refuzam să cred că este realitate”, a spus Viorica Djhanov.

Din ziua în care membrii mișcării islamiste Hamas au lansat unul dintre cele mai grave atacuri asupra Israelului și până acum, cei trei se ascund în buncărul apartamentului în care locuiesc de fiecare dată când sună sirenele, iar acestea se aud atât ziua, cât și noaptea. 

,,Prima noaptea a fost tare grea pentru că se auzea practic încontinuu sirena, iar aici sunetul sirenei este unul strașnic”, povestește moldoveanca, subliniind că de atunci grădinițele, școlile și o parte dintre magazine și instituții sunt închise, iar străzile sunt patrulate non-stop de militari. 

,,Oameni pe străzi nu vezi, mașini sunt puține. O mare parte dintre oameni lucrează de acasă, iar eu merg la oficiu ca să-mi scot afară copilul care a rămas cu traume psihologice de acum doi ani, atunci când în Israel a fost operațiune specială. Și atunci am stat în buncăre, iar copiii nu au mers la școală, precum acum școlile și grădinițele sunt închise. Dar copiii au rămas cu traume de atunci, în situația dată fiind și fiica mea de 12 ani pe care o aduc acum la psiholog”, a mai afirmat femeia. 

Apelul autorităților israeliene

Situația nu pare să se normalizeze curând, ba mai mult se înrăutățește tot mai mult. În seara zilei de luni, autoritățile le-au spus localnicilor să se aprovizioneze cu produse alimentare și apă pentru cel puțin trei zile, avertizându-i că vin zile grele. 

Femeia spune că încearcă să fie puternică pentru mezină, dar este îngrijorată și pentru fiica cea mai mare care locuiește împreună cu soțul și cei trei copiii ai lor în apropiere de sudul Israelului, ei aflându-se mai aproape de confruntările violente și fiind îndoliați acum de pierderea unui unchi care a fost ucis în propria locuință de un luptător Hamas.

,,Sirena a început să sune, iar bărbatul de peste 50 de ani a vrut să coboare în buncăr, dar la un moment dat, luptătorul Hamas a bătut la ușa sa, iar el, crezând că este un vecin, a deschis și a fost împușcat, fiind rănit grav. Soția acestuia a reușit să se ascundă într-o cameră și a ieșit după plecarea atacatorului. Și-a târât soțul rănit în buncăr, apoi a alergat într-un suflet în oraș ca să ceară ajutor, dar la întoarcere l-a găsit mort într-o baltă de sânge. Așa scene vezi numai în filmele de groază. Sunt părinți omorâți în fața copiilor, iar fete batjocorite de acești teroriști Hamas. Este greu să redai în cuvinte ceea ce vezi sau auzi”, a mai spus moldoveanca.

Victoria Djhanov refuză în acest moment să se gândească să revină în Republica Moldova, rugându-se pentru pace în țara în care-i este de două decenii a doua casă. 

,,Dacă o să vin acasă, îmi va fi mult mai greu. Nu pot să-mi las soțul și casa. Mă gândesc că totul va fi bine, mă gândesc să fie pace. Nu ne-am gândit că în secolul XXI vom trece prin așa momente”, a conchis aceasta.

În jur de 13.000 de moldoveni se află în Israel 

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, aproape 13.000 de cetățeni moldoveni se află în Israel.

Responsabilii MAEIE informează că, până în prezent, nu sunt moldoveni care au avut de suferit sau au fost luați prizonieri. Iar ambasada Republicii Moldova în Israel activează în regim alert, fiind prestate numai servicii consulare de urgență, precum ar fi emiterea actelor de călătorie. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite