Moldova intenționează să împiedice deschiderea secțiilor de votare în Transnistria pentru alegerile prezidențiale din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Parlamentului și șeful Partidului Acțiune și Solidaritate de guvernământ, Igor Grosu, a spus că autoritățile republicane ar putea interzice votul pe teritoriul Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Igor Grosu. Foto: Parlamentul R. Moldova
Igor Grosu. Foto: Parlamentul R. Moldova

Actualele autorități ale Republicii Moldova nu vor permite deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia pe teritoriul Transnistriei nerecunoscute. Așa a declarat președintele Parlamentului și șeful Partidului Acțiune și Solidaritate de guvernământ, Igor Grosu, într-un interviu acordat postului Jurnal TV.

Consider că este ilegală și incorectă deschiderea secțiilor de votare într-un teritoriu care nu este controlat [de Chișinău], fără acordul Republicii Moldova.<...> Da, Rusia deschidea secții de votare în Transnistria, dar asta s-a întâmplat înaintea noastră. A fost ilegal, dar unii oameni au închis ochii”, a spus Grosu. El a precizat că autoritățile moldovenești vor face tot posibilul pentru a preveni acest lucru și nu vor permite organizatorilor de alegeri din Rusia să intre în țară. "Cred că putem face ceva. Am făcut-o în alte cazuri, de ce nu o mai putem face. <...> Vor avea nevoie de resurse umane, iar acești oameni vor trebui să ajungă cumva la noi. Avem nevoie să arate caracter și să acționeze decisiv”, a spus Grosu. El a adăugat că autoritățile moldovenești ar putea interzice votul la ambasada Rusiei la Chișinău.

Relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au răcit în 2021 după ce președintele Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate pro-european pe care l-a înființat au ajuns la putere în Moldova. Acestea s-au înrăutățit semnificativ în 2022, când Moscova a acuzat Chișinăul de acțiuni neprietenoase, iar ca răspuns au existat acuzații de amestec în treburile interne ale republicii. Apoi Moldova a expulzat din țară câteva zeci de angajați ai Ambasadei Rusiei, reducând personalul la 10 lucrători diplomatici și 15 persoane responsabile cu funcții administrative și tehnice. Au urmat măsuri de răzbunare de la Moscova.

Consiliul Federației a programat alegerile prezidențiale din Rusia pentru 17 martie 2024. Votul va dura trei zile: 15, 16 și 17 martie. Câteva sute de mii de cetățeni ruși trăiesc în Moldova și în Transnistria nerecunoscută.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite