Moldova a ajuns pe locul 2 în Indexul Libertăţii Presei al statelor din Parteneriatul Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova a fost depăşită doar de Georgia în topul libertăţii presei din ţările incluse în Parteneriatul Estic
Moldova a fost depăşită doar de Georgia în topul libertăţii presei din ţările incluse în Parteneriatul Estic

Republica Moldova s-a clasat pe locul secund după Georgia. Pe ultimele poziţii în acest clasament se situează Belarus şi Azerbaijan.

Ţara noastră s-a clasat pe locul secund după Georgia în cel mai nou clasament al statelor din Parteneriatul Estic privind libertatea presei. Moldova a obţinut un indicator de 5 puncte din totalul de 7, fiind urmată, în ordine, de Armenia şi Ucraina.

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că Indexul Libertăţii Presei prezentat astăzi este o cercetare realizată de experţi din şase ţări, care are drept scop măsurarea gradului de libertate a presei în statele Parteneriatului Estic. Proiectul va dura doi ani, iar fiecare echipă de experţi cercetează situaţia din propria ţară.

Indexul Libertăţii Presei naţionale a fost stabilit în baza evaluărilor a zece experţi media din Republica Moldova. Astfel de studii vor fi elaborate o dată în trimestru.

„Criteriile de evoluare sau referit doar la nivelul de libertate a presei şi nu la calitatea produsului. Fiecare expert a primit un chestionar, care a fost completat cu un punctaj de la 1 la 3 puncte. După analiza propriu-zisă, s-a stabilit punctajul şi ratingul de ţară”, a explicat Nadine Gogu.

Redactorul-şef al ziarului Adevărul, Alina Ţurcanu, a spus că, deşi accesul la informaţie este liber, când jurnalistul încearcă să folosească aceste drepturi, constată că presa nu-i în tocmai liberă şi că legile au valabilitate doar pe foaie.

Primtre recomandările incluse în index au fost precizate abrogarea Legii Presei, claritatea şi transparenţa pieţei de publicitate, eliberarea şi demonopolizarea pieţei de distribuţie a presei scrise, precum şi crearea unei comunităţi profesionale formate din blogger, reprezentanţi ai mass-media online şi furnizori de servicii de Internet.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite