Mişcări tectonice în sistemul bancar. A treia bancă din Republica Moldova, acţionară la a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economiştii moldoveni şi cei străini critica politica Băncii Naţionale a Moldovei FOTO Adevărul
Economiştii moldoveni şi cei străini critica politica Băncii Naţionale a Moldovei FOTO Adevărul

De câteva luni, instituţiile financiare internaţionale şi specialiştii locali îşi exprimă îngrijorarea referitor la fenomenele negative ce au loc în domeniul bancar moldovenesc şi acuză Banca Naţională că scapă situaţia de sub control. Autorităţile resping învinuirile şi afirmă că monitorizează toate aceste procese

Pe parcursul acestui an, practic toate cele mai importante bănci din ţară au fost implicate în scandaluri legate de situaţia financiară proastă, de tranzacţii dubioase, de escrocherii etc.
Cea mai comentată mişcare a fost cedarea de către stat a pachetului majoritar la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Reprezentanţii statului au susţinut că o altă „soluţie mai bună nu exista“. Noul acţionar majoritar de la BEM este o firmă cu proprietari din Rusia.

A TREIA BANCĂ DIN MOLDOVA, ACŢIONARĂ LA A DOUA

Şi cea mai mare instituţie Moldova Agroindbank a fost obiectul unui atac, în urma căruia s-a schimbat structura de acţionariat, managementul şi Consiliul de Administraţie. Nu a fost făcut public numele beneficiarului final al acestor mişcări.
În ultima lună, în rezultatul unor tranzacţii la bursă, s-a schimbat şi acţionarul majoritar de la Victoriabank, a doua ca mărime instituţie financiară din ţară. Aparent nu s-a întâmplat nimic grav. Generashon Financial BV din Olanda a vândut la bursă 26,75% de acţiuni de la Victoriabank, în pachete mai mici de 5%, care au fost cumpărate de firme locale şi străine. Surpriza este că unul dintre noii acţionari ai Victoriabank a devenit chiar Moldindconbank, a treia ca mărime bancă din ţară.
Mai mulţi specialişti afirmă că în spatele acestor operaţiuni stă capitalul rusesc, care intră pe piaţă pe căi obscure şi cu ajutorul unor demnitari.

„PUN ÎN PERICOL STABILITATEA FINANCIARĂ A ŢĂRII“

În cadrul unei întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, Qimiao Fan, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Moldova, Belarus şi Ucraina, a atenţionat instituţiile statului despre lipsa transparenţei tranzacţiilor de pe piaţa financiar-bancară. Anterior, şi experţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au menţionat, într-un raport, „situaţia gravă din sectorul bancar, unde nivelul scăzut de management corporativ pune în pericol stabilitatea financiară şi macroeconomică a ţării“.

„RUŞII CONTROLEAZĂ 70% DIN SECTORUL BANCAR“

Ex-premierul Ion Sturza a criticat dur Banca Naţională, susţinând că aceasta a pierdut controlul asupra sistemului financiar. „Acum se vorbeşte că 70% din acţiunile băncilor din Moldova se află în mâinile unui grup de persoane cu rădăcini în Federaţia Rusă, în timp ce noi ne orientăm spre UE“, a concluzionat omul de afaceri, în cadrul prelegerii publice la Academia de Ştiinţe. „Avem o legislaţie foarte dură. Instrumentele de control sunt bine stipulate, dar azi nimeni nu ştie cine sunt, de fapt, proprietarii din sistemul bancar“, a afirmat Sturza.
Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, spune că nu doreşte să intre în polemici cu experţii referitor la situaţia din domeniu, accentuând că nu se întâmplă nimic grav. Cât despre cazul Victoriabank, guvernatorul a declarat că nu este clar dacă Moldindconbank a tranzacţionat acţiunile în calitate de cumpărător sau a avut rolul de broker. „În plus, nici tranzacţia nu a fost una de proporţii, ca să putem vorbi despre o preluare sau fuziune. Dacă ar fi vorba de aşa ceva, asemenea operaţiune se face doar cu acordul BNM“, a precizat Dorin Drăguţanu.
Ion Maxim, membru al Consiliului Concurenţei, susţine că, din punct de vedere legal, aceste tranzacţii nu pot fi subiectul unor investigaţii. „Azi au cumpărat acţiunile, dar mâine le pot vinde. E vorba de un pachet mai mic de 5% şi aici nu putem vorbi despre o preluare“, a declarat demnitarul.
De cealaltă parte, Wicher Slagter, şeful secţiei politică şi economie a Delegaţiei UE în Moldova, crede că şi în cazurile când se tranzacţionează cote mici de acţiuni, BNM poate interveni. „În urma unei investigaţii, s-ar putea, totuşi, constata că are loc un proces de concentrare, care distorsionează piaţa. În acest caz regulatorul are dreptul să invalideze tranzacţia“, a afirmat diplomatul european.

SE ÎNCALCĂ SPIRITUL DE CONCURENŢĂ

„Orice ar spune autorităţile despre legalitatea acestei situaţii, deţinerea de către o bancă a unei cote-părţi, fie ea chiar şi nesemnificativă, în capitalul alte bănci concurente, nu se poate încadra într-o logică economică sănătoasă. Riscurile într-o atare situaţie sunt evidente“, constată Stanislav Madan, consultant la Business Intelligent Service.
În opinia expertului, în acest caz banca-acţionar poate participa la deciziile strategice luate de banca-concurentă şi poate avea acces la toate informaţiile considerate confidenţiale, ceea ce i-ar putea asigura un avantaj competitiv faţă de concurenţi. „Există presupuneri rezonabile că aceste bănci ar putea acţiona concertat, iar în cazul în care cota de piaţă a acestora este semnificativă, aceste instituţii ar putea impune propriile reguli de joc“, e de părere Madan.
Potrivit consultantului, toate aceste probleme se datorează, în primul rând, lipsei de transparenţă. „Deşi recent BNM a modificat legislaţia pentru identificarea beneficiarilor efectivi, în ultimul timp asistăm la un şir de tranzacţii care duc la fragmentarea capitalului în loturi de acţiuni sub 5%. Cel mai probabil, acestea se derulează doar pentru a fenta prevederile BNM, proprietarii băncilor rămânând aceeaşi. În acest context, şi acţiunile sau pe alocuri inacţiunile regulatorului bancar din ultima perioadă, facilitează acţiunile beneficiarilor efectivi de a se ascunde de vizorul public“, mai constată Stanislav Madan.

“Deţinerea de către o bancă a unei cote-părţi în capitalul altei bănci concurente nu se poate încadra într-o logică economică sănătoasă. Stanislav Madan expert S-ar putea totuşi constată că are loc un proces de concentrare, care distorsionează piaţa. În acest caz, regulatorul are dreptul să invalideze tranzacţia. Wicher Slagter, diplomat european
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite