Mii de persoane la un protest antiguvernamental, duminică, la Chişinău

0
Publicat:

Mii de protestatari denunţând inflaţia ridicată şi creşterea preţurilor la carburanţi s-au adunat duminică în faţa sediului guvernului Republicii Moldova din Chişinău, cerând demisia preşedintei pro-occidentale Maia Sandu şi a guvernului ei, informează luni Reuters.

Mii de persoane au participat la protestul de la Chisinău Foto: EPA EFE
Mii de persoane au participat la protestul de la Chisinău Foto: EPA EFE

Acesta a fost cel mai mare protest în micul stat ex-sovietic de când Sandu a fost aleasă în 2020 pe baza angajamentelor că va dezrădăcina corupţia. De atunci, ea a promis că va asigura aderarea la Uniunea Europeană, care a oferit mari ajutoare.

Mulţimea din piaţa principală a oraşului părea să fie în număr de aproximativ 20.000 de oameni - deşi organizatorii opoziţiei au declarat că numărul a fost de două ori mai ridicat şi poliţia a estimat că au fost prezenţi 6.500.

Moldova este acum în moarte clinică, adusă de autorităţile actuale", a declarat Dinu Ţurcanu, politician din partidul de opoziţie al lui Ilan Shor, un om de afaceri în exil condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari.

Principalul suspect în această fraudă, magnatul Vlad Plahotniuc, se află de asemenea în afara Republicii Moldovei, dar nu se ştie unde.

Republica Moldova îşi cumpără gazul de la gigantul rus Gazprom conform unui contract încheiat anul trecut. Preţul fluctuează lunar, calculat în funcţie de anotimp. Preţurile au crescut vertiginos în acest an.

Amplasată între Ucraina şi România membră a UE, teritoriul Republicii Moldova a fost parte a Imperiului Rus, „României Mari" şi Uniunii Sovietice, în secolele al XIX-lea şi XX, aminteşte Reuters.

Cei 3,5 milioane de locuitori întâmpină dificultăţi economice serioase asociate cu preţurile la energie, al cărei cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce s-a mărit cu aproape 50% în august.

De când Sandu a preluat puterea, procurorul general al Republicii Moldova a fost înlăturat şi fostul preşedinte al ţării, un apropiat al Moscovei, plasat în arest la domiciliu.

Protestatarii au acuzat-o pe Sandu că nu a reuşit să negocieze un preţ mai rezonabil al gazului cu Moscova. Mulţi au instalat o tabără de corturi în afara sediului guvernului şi au promis că rămân acolo până când Sandu demisionează şi convoacă alegeri anticipate.

 Ţara şi-a redus estimarea de creştere economică la zero pentru 2022, afectată de inflaţia record de 34,3% şi de rate ale dobânzilor de 21,5%. Analistul Vitalie Andrievschi a respins sugestiile unor comentatori că Sandu semăna cu regretatul lider sovietic Mihail Gorbaciov, „un liberal lăudat în Occident, dar nepopular acasă."

Cel mai mare neajuns al lui Sandu este că nu poate comunica cu moldovenii de rând", a declarat el pentru Reuters. "Sandu şi guvernul ei nu îşi pot asuma partea lor de responsabilitate şi să-i pedepsească pe cei în mod evident incapabili să-şi facă treaba", a adăugat el.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite