Mercenari moldoveni care luptau în Donbas, în arest. „Participau la proteste şi sunt un pericol pentru securitatea ţării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii moldoveni au reţinut la Aeroportul Chişinău mai mulţi mercenari care luptau în Donbas, menţionând că acest fenomen este unul care ia amploare şi reprezintă un pericol la adresa securităţii Republicii Moldova.

Potrivit procurorului interimar al municipiului Chişinău, Igor Popa, în baza informaţiilor obţinute de Serviciul de Informaţii şi Securitate, zece bărbaţi au fost reţinuţi la Aeroportul Chişinău, fiind bănuiţi de participarea la conflitul militar din estul Ucrainei. În acelaşi timp, procurorii susţin că zeci de moldoveni luptă contra plată în Donbas, iar fenomenul ia amploare. Astfel, reprezentanţii instituţiilor de drept precizează că motivele nu ţin neapărat de bani. „Cei care au luptat acolo nu au un loc de muncă, însă participă la acest conflict şi din dorinţa de afirmare. În pozele lor se vede că este şi un moment de bravură, primesc plăcere de la ceea ce fac, ceea ce este îngrijorător. Pentru aceste pesoane care au trecut bariera psihologică în a omorî alţi oameni, este foarte complicat să se reîncadreze şi să devină cetăţeni normali. Suntem convinşi că aceste persoane vor recurge la violenţe. Avem un conflict îngheţat la Nistru şi idei secesioniste în unele localităţi populate de găgăuzi. Acest fapt merită toată atenţia instituţiilor de drept”, a afirmat Igor Popa, într-o conferinţă de presă organizată astăzi, 11 februarie.  

În acelaşi timp, reprezentanţii Procuraturii Generale susţin că verificarea persoanelor reţinute a scos la iveală faptul că aceştia aveau haine militare, documente şi alte elemente care demonstrau implicarea în conflictul din Donbas. Totodată, două din persoanele care au deja dosare pe rol au participat la protestele din septembrie din faţa Procuraturii care a dus la arestarea grupului Petrenco, dar şi la alte acţiuni de protest. „În situaţia deloc simplă în care ne aflăm, când au loc proteste care se declară paşnice, aceste persoane reprezintă un pericol pentru deturnarea situaţiei şi degenerarea în violenţe”, a menţionat Popa.

Procurorii au precizat că unei persoane din cele zece arestate i s-a promis 3.000 de dolari lunar pentru a lupta de partea forţelor separatiste proruse din Donbas. Cei mai mulţi mercenari sunt din regiunea găgăuză. Procurorii au adresat un apel părinţilor şi rudelor pentru a nu permite apropiaţilor să meargă să lupte în Ucraina ca la muncă, deoarece mai devreme sau mai târziu vor ajunge după gratii. 

Serviciul de securitate al Ucrainei a promis, în cadrul unei şedinţe care a avut loc săptămâna trecută şi la care au participat reprezentanţii Procuraturii şi ai SIS-ului, că va oferi lista moldovenilor implicaţi în conflictul din Donbas. Persoanele reţinute la Aeroportul Chişinău se află în arest preventiv. Procurorii anunţă că au fost iniţiate în ultimele luni şase cauze penale. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite