Ucraina ameninţată de FMI cu suspendarea finanţării din cauza întârzierii programului de reforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde a avertizat Ucraina că riscă să piardă sprijinul instituţiei financiare internaţionale dacă nu adoptă reformele promise şi nu combate corupţia.

Ucraina are nevoie de sprijin financiar în valoare de aproape nouă miliarde de dolari în 2016. Autorităţile ucrainene speră să obţină 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană şi o garanţie de credit de un miliard de dolari din partea SUA, informează Agerpres.

„Sunt îngrijorată de lentoarea progreselor Ucrainei destinate îmbunătăţirii guvernanţei şi combaterii corupţiei, precum şi reducerii influenţei intereselor politice ascunse”, a declarat Christine Lagarde.   „Fără noi eforturi substanţiale pentru a revigora reformele, este greu să vedem cum ar putea continua programul susţinut de FMI”, a adăugat directorul FMI.

La două zile de la demisia neaşteptată a ministrului reformator al Economiei, Aivaras Abromavicius, foarte apreciat în Occident şi de mediile de afaceri din Ucraina, Arseni Iaţeniuk, premierul ucrainean, criticat pentru ritmul lent al reformelor, a ameninţat că demisionează împreună cu Cabinetul său.

Lituanianul Aivaras Abromavicius, recrutat în cabinet pentru a relansa economia, şi-a dat demisia săptămâna trecută, declarând că a fost presat de politicieni să angajeze „persoane dubioase” la conducerea companiilor de stat.

Ucraina se confruntă cu o gravă recesiune şi cu conflictul cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite