UE promite sprijin pentru Republica Moldova. Charles Michel: Rusia continuă să destabilizeze țara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în vizită la Chișinău, președintele Consiliului European a dat asigurări că Republica Moldova, ținta încercărilor de destabilizare din partea Kremlinului, va avea în continuare sprijinul european, declarație făcută în urma unei întrevederi cu lidera de la Chișinău, Maia Sandu. 

La Chișinău, Charles Michel a avut o întrevedere cu Maia Sandu. FOTO: Arhivă
La Chișinău, Charles Michel a avut o întrevedere cu Maia Sandu. FOTO: Arhivă

,,Rusia continuă să atace oamenii liberi din Ucraina și voi, aici, din Republica Moldova sunteți expuși unui impact foarte mare acestui război pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Ați devenit o țintă a atacurilor din Republica Moldova și Rusia continuă să încerce, să destabilizeze țara dumneavoastră, folosind diverse domenii, cum ar fi atacuri cibernetice, proteste înscenate și alte activități distructive. Este o încercare de destabilizare a țării dumneavoastră și dumneavoastră până acum ați răspuns la aceste lucruri cu putere și Rusia a fost stopată într-un fel în aceste lucruri”, a declarat șeful Consiliului European. 

Un nou pachet de sprijin din partea UE

Charles Michel a mai spus că Uniunea Europeană este solidară cu cetățenii Republicii Moldova în această perioadă complicată. 

,,Într-adevăr, nu sunteți singuri, noi am mobilizat peste un miliard de euro în ultimul an pentru a susține Republica Moldova și reziliența acestuia, precum și stabilitate, ceea ce înseamnă că noi susținem nu doar cu cuvinte, dar la fel și cu acțiunile noastre, și sprijin concret, și noi suntem gata să facem chiar și mai mult. La ultima ședință a Consiliului European, statele membre au solicitat pregătirea unui pachet de sprijin până la vară pentru Republica Moldova”, a precizat Charles Michel. 

Maia Sandu: Ne confruntăm cu umbra războiului devastator al Rusiei 

Maia Sandu susține că țara sa s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimul an, mai exact odată cu războiul Rusiei contra Ucrainei, dar cărora le face față, inclusiv datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană.

,,La un an distanță, ne confruntăm cu umbra războiului devastator al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, în Moldova trebuie să facem față atacurilor hibride îndreptate împotriva determinării noastre de a rămâne parte a lumii libere. Cu toate acestea, în ciuda tuturor dificultăților rămânem devotați libertății, democrației și statului de drept. Mai mult decât atât, am reușit să ne întărim pozițiile, să consolidăm reziliența și să devenim mai puternici”, a menționat președinta Republicii Moldova. 

Lidera de la Chișinău a reiterat că statul pe care-l conduce poate supraviețui ca unul liber numai dacă va adera la Uniunea Europeană. 

,,Integrarea europeană este unicul drum care asigură supraviețuirea Moldovei ca țara liberă și prosperă, este unica șansă ca moldovenii să trăiască în libertate, în pace și bunăstare în casa lor”, a mai declarat Maia Sandu. 

Șeful CE se va întâlni și cu premierul, dar și cu președintele Parlamentului

La Chișinău, președintele Consiliului European, Charles Michel, mai are planificate întrevederi cu șeful Parlamentului, dar și cu premierul. 

Charles Michel a efectuat o vizită în Republică Moldova și în luna mai a anului trecut. Atunci, preşedintele Consiliului European a anunțat că Uniunea Europeană va spori sprijinul pentru stabilitatea, securitatea, suveranitatea și integritatea țării vecine, acțiuni în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei. 

O lună mai târziu, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar șeful Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu s-a arătat, recent, încrezător că negocierile de aderare ar putea începe până la sfârșitul acestui an.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite