Maia Sandu, după atacul din Bruxelles: Noi condamnăm terorismul în toate formele sale

0
Publicat:

Numărul unu din statul moldovean, Maia Sandu, condamnă ferm atacul din Bruxelles soldat cu uciderea a doi cetățeni suedezi, precizând că Republica Moldova condamnă terorismul și este acum alături de Suedia și Belgia.

După atacul din Bruxelles, R. Moldova alături de Belgia și Suedia. FOTO: Presedinte.md
După atacul din Bruxelles, R. Moldova alături de Belgia și Suedia. FOTO: Presedinte.md

,,Eu condamn ferm atacul din Bruxelles care a luat viața a doi cetățeni suedezi. Moldova este alături de Belgia și Suedia în aceste timpuri dificile. Noi condamnăm terorismul în toate formele sale”, a scris președinta Republicii Moldova pe pagina sa de Twitter. 

image

Doi turiști suedezi au fost împușcați luni seara într-o cafenea din Bruxelles de către un bărbat înarmat, iar atacatorul a fost reținut a doua zi. În vârstă de 45 de ani, acesta este originar din Tunisia și asupra sa a fost depistată arma cu care ar fi comis atacul.

Suspectul s-a identificat ca fiind membru al Statului Islamic, revendicând cele întâmplate într-o înregistrare video postată on-line. 

Ridicare a stării de alertă în Suedia

„Salutul islamic Allahu Akbar. Numele meu este Abdesalem Al Guilani şi sunt un luptător pentru Allah. Sunt din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubeşte şi urâm pe cine ne urăşte. Trăim pentru religia noastră şi murim pentru religia noastră. Alhamdulah. Fratele tău s-a răzbunat în numele musulmanilor. Am ucis 3 suedezi până acum, Al hamdoulelah. 3 suedezi, da. Cei cărora le-am greşit cu ceva, să mă ierte. Şi eu îi iert pe toţi. Salam Aleykoum", a spus acesta.

El a solicitat acum patru ani azil în Belgia, dar fără succes. Ministrul Justiției din Belgia, Vincent Van Quickenborne, a declarat că bărbatul era cunoscut de poliție pentru trafic de persoane și ședere ilegală în țară. Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, a catalogat acțiunile trăgătorului tunisian drept un atac terorist brutal.

Între timp, autoritățile belgiene au ridicat starea de alertă de securitate a capitalei la cel mai înalt nivel, populația fiind avertizată să fie foarte vigilentă și să evite călătoriile inutile.

Suedia, țara din care sunt cele două victime, și-a ridicat alerta teroristă la al doilea cel mai înalt nivel în august, după ce arderea Coranului și alte acte în Suedia împotriva celui mai sfânt text al islamului i-au indignat pe musulmani și au declanșat amenințări din partea jihadiștilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite