Atacatorul de la Bruxelles, arestat după ce ar fi fost împușcat într-o cafenea. A ucis doi turiști suedezi

0
Publicat:

Bărbatul înarmat care a ucis luni doi suedezi la Bruxelles a fost arestat marți. Atacatorul este rănit. Arma găsită asupra sa este aceeași cu cea folosită în timpul atacului.

Atacatorul a ucis doi oameni și a rănit o a treia persoană. FOTO Profimedia
Atacatorul a ucis doi oameni și a rănit o a treia persoană. FOTO Profimedia

„Se pare într-adevăr că suspectul a fost neutralizat", a declarat primarul capitalei belgiene, Philippe Close, la postul de televiziune BFM TV, după ce a fost anunțată o arestare într-o cafenea din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, potrivit Reuters.

Anterior, procurorii declaraseră că așteaptă confirmarea faptului că este vorba despre suspect.

Arma automată găsită asupra „persoanei neutralizate" este aceeași cu cea folosită în timpul atacului, a anunțat Ministrul de interne belgian Annelies Verlinden la postul de televiziune VRT.

Doi morți și un rănit

Atacatorul, un bărbat de origine tunisiană, în vârstă de 45 de ani, a mai făcut o victimă pe lângă cei doi cetățeni suedezi uciși cu focuri de armă. Este vorba tot de un cetățean suedez, rănit, care a scăpat însă cu viață. 

Premierul Alexander De Croo a catalogat acțiunile trăgătorului tunisian drept un atac terorist brutal.

Belgia a ridicat starea de alertă de securitate a capitalei sale la cel mai înalt nivel. Pupulația a fost avertizată să fie foarte vigilentă și să evite călătoriile inutile.

Amintim că, luni seara, un bărbat care s-a identificat ca fiind membru al Statului Islamic a revendicat atacul într-o înregistrare video postată online.

„Salutul islamic Allahu Akbar. Numele meu este Abdesalem Al Guilani şi sunt un luptător pentru Allah. Sunt din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubeşte şi urâm pe cine ne urăşte. Trăim pentru religia noastră şi murim pentru religia noastră. Alhamdulah. Fratele tău s-a răzbunat în numele musulmanilor. Am ucis 3 suedezi până acum, Al hamdoulelah. 3 suedezi, da. Cei cărora le-am greşit cu ceva, să mă ierte. Şi eu îi iert pe toţi. Salam Aleykoum", spune bărbatul care susţine că este autorul atacului, potrivit Reuters, 

Tunisianul solicitase fără succes azil în Belgia în noiembrie 2019, potrivit sursei citate. 

Ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, spune că bărbatul era cunoscut de poliție pentru trafic de persoane și ședere ilegală în țară.

Suedia, țara din care sunt victimele atacatorului, și-a ridicat alerta teroristă la al doilea cel mai înalt nivel în august, după ce arderea Coranului și alte acte în Suedia împotriva celui mai sfânt text al islamului i-au indignat pe musulmani și au declanșat amenințări din partea jihadiștilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite