Maia Sandu, la 500 de zile de război în Ucraina: Kievul va învinge. Datorită rezistenţei populaţiei civile, în Moldova avem pace

0
Publicat:

Preşedinta Republicii Moldova a precizat, sâmbătă, în mesajul cu ocazia marcării a 500 de zile de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, că rezultatul nu poate fi altul decât victoria Kievului, dată fiind îndârjirea populației în fața agresorului de la est.

Volodimir Zelenski și Maia Sandu FOTO Inquam Photos / George Călin
Volodimir Zelenski și Maia Sandu FOTO Inquam Photos / George Călin

500 de zile de când oamenii paşnici, care dormeau în casele lor, care trăiau pe pământul lor, au fost treziţi de exploziile bombelor şi huruitul tancurilor. Oameni nevinovaţi executaţi şi lăsaţi să se descompună pe străzi sau aruncaţi în groapa comună. La Bucea, la Irpin, la Hostomel, la Borodianka. Femei violate şi copii ucişi sau schilodiţi de bombe", a transmis şefa statului, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de Direcţia informare şi comunicare cu mass-media a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Maia Sandu a subliniat că viaţa oamenilor paşnici din Ucraina a fost radical schimbată din cauza acestui război. „Cei în puteri, femei şi bărbaţi, au luat armele în mâini şi-şi apără ţara. Milioane de mame cu copii şi vârstnici au fost nevoiţi să-şi lase casele şi să se adăpostească în subsoluri, în staţiile de metrou sau să fugă în alte regiuni ale Ucrainei sau în alte ţări. Acest război brutal seamănă moarte şi teroare. Invadatorii distrug clădiri şi locuinţe, bombardează reţele electrice, distrug sistemele de apă, devastând totul", a punctat lidera de la Chișinău.

Preşedinta Republicii Moldova a precizat că „datorită curajului militarilor ucraineni, datorită rezistenţei populaţiei civile, în Moldova avem pace" şi i-a invitat pe cetăţenii moldoveni să continue să fie solidari cu Ucraina.

Ucrainnenii, primiți în continuare în Rep.Moldova

Ucrainenii sunt şi vor fi bineveniţi în ţara noastră. Drumurile şi căile noastre ferate vor continua să ducă produsele ucrainene către pieţele lor de desfacere. Ca parte a comunităţii internaţionale, ne vom uni eforturile cu Ucraina pentru ca Rusia să răspundă pentru crimele sale de război. Ucraina va învinge. Altfel nu poate fi. Ucrainenii sunt oamenii păcii şi noi suntem alături de ei", a mai transmis Maia Sandu, care şi-a încheiat mesajul cu salutul în limba ucraineană „Slava Ukraini!” (Glorie Ucrainei! - n.r.).

Soldații ucraineni aflați în contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia susțin că ajutorul extern primit nu este suficient. De asemenea, ei spun că Rusia trebuie înfrântă în Ucraina pentru ca o astfel de agresiune să nu se mai repete o perioadă.

Jurnaliștii The Guardian au discutat cu soldați ucraineni aflați pe front în timpul contraofensivei. Un soldat - operator de dronă - cu indicativul "Garry" le arată un grup de militari ruși care intră într-o cabană. „Nu îi vom lovi încă. Este mai bine să observăm", spune el. 

De când a început contraofensiva Ucrainei, unitatea de recunoaștere aeriană a lui Garry a reperat ținte inamice. Este o muncă lentă, minuțioasă. Rușii folosesc contramăsuri electronice.

Kievul a reușit să elibereze patru sate abandonate, la sud de micul oraș Velyka Novosilka, la granița provinciilor Donețk și Zaporizhzhia. Avansul a fost modest până acum: aproximativ 3 mile. Obiectivul acestui sector al frontului este de a recuceri portul Berdiansk ocupat de ruși și de a ajunge la Marea Azov. Nu este clar când, sau chiar dacă, s-ar putea întâmpla acest lucru.

Săptămâna aceasta, Volodimir Zelenski i-a atacat pe criticii care spun că contraofensiva sa a fost lentă și copleșitoare. Președintele ucrainean a subliniat că succesul țării sale pe câmpul de luptă depinde în mod direct de livrările occidentale de arme grele. Avioanele de luptă F-16, care ar putea deschide calea infanteriei ucrainene, este puțin probabil să sosească înainte de toamnă, prea târziu pentru impulsul militar din acest sezon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite